Boom-ul economic, istorie pentru Europa de est

 

Boom-ul economic din Europa de Est, cel care a produs unele dintre cele mai rapide rate de creștere de pe întreg mapamondul, a trecut de punctul culminant în timp ce inflația revine iar ratele dobânzilor încep să crească.

Extinderea alimentată de investițiile în creștere, dinamica pozitivă a salariilor și a cheltuielilor de consum au încetinit anual în primul trimestru din Republica Cehă și România, menținându-se în continuare în Ungaria și Bulgaria, conform datelor publicate marți de către Eurostat. Polonia a depășit România în privința performanțelor economice, accelerând la 5,1%, mai mult decât dublul avansului din zona euro.

Economiile est-europene, de la Marea Baltică și până la Marea Neagră, s-au bucurat de o perioadă destul de îndelungată de creștere economică mare, pe măsură ce inflația a regresat și costurile asociate finanțării deficitelor au rămas, de asemenea, scăzute.  În același timp, zona euro – cel mai mare partener comercial al regiunii – a avut parte de o redresare mult mai lentă și mai îndelungată în urma crizei economico-financiare. Însă, lipsa forței de muncă din regiune începe să cântărească din ce în ce mai mult, în timp ce boom-ul a reaprins presiunea asupra prețurilor în țări precum Republica Cehă și România, determinând majorări ale ratei dobânzii. Uniunea Europeană prognozează o încetinire a creșterii economice din acest an pentru toate țările spațiului ex-sovietic, cu excepția Bulgariei și Slovaciei.

Produsul intern brut al zonei euro a crescut cu doar 0,4% (trimestru față de trimestru) în primele 3 luni din 2018, în scădere față de valoarea aferenta ultimului trimestru din 2017. Creșterea PIB a încetinit în Germania și Franța și a rămas neschimbată în Italia și Spania. În comparație cu același trimestru al anului precedent, economia zonei euro a crescut cu 2,5%, de asemenea sub valoarea precedentă, de 2,8%.

Articolul precedent6 milioane de dolari pe zi. Ce reprezintă aceasta cifră pentru Mark Zuckerberg?
Articolul următorGreii din afaceri în dezacord cu Trump. Tim Cook, CEO-ul Apple, critică politica tarifară a șefului SUA

Comments are closed.