Autorităţile turce ar putea anunța că depozitul de gaze naturale recent descoperit în Marea Neagră este mai mare decât estimările inițiale, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Potrivit acestora, ajustare pozitivă ar urma să fie anunțată chiar săptămâna aceasta și este una „semnificativă” față de cea anunțată în august, când s-a vorbit de 320 de miliarde de metri cubi.

Rezerva de gaz din Marea Neagră are o importanță crucială pentru economia turcă în ansamblu, deoarece poate ajuta la redresarea balanței comerciale și a lirei turcești. În prezent, Ankara e nevoită să importe din Iran, Irak și Rusia aproape întreaga cantitate de 50 de miliarde de metri cubi pe care Turcia le consumă anual.

Mai mult, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că țara sa intenţionează să exploateze resursele încă din 2023 şi să devină un exportator net de energie.

Depozitul uriaș se află într-un perimetru aflat la intersecţia dintre frontierele maritime ale Bulgariei şi României cu apele teritoriale ale Turciei şi aproape de blocul Neptun din România, cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii.

 

Articolul precedentComisia Europeană a anunțat primele rezultatele ale miliardelor investite pentru combaterea pandemiei
Articolul următorAdrian Oros: Recolta din acest an a fost grav afectată de secetă, dar nu vor exista scumpiri. Fermierii vor fi despăgubiți