Biroul pe care îl împarți cu alții (coworking), o afacere tot mai bună

O activitate mai puțin cunoscută în mediul de business românesc începe să crească în volum și câștigă cotă pe piața imobiliară.

Operatorii de spaţii de coworking au închiriat în prima jumătate a acestui an spaţii de birouri de aproape 20.000 de metri pătraţi în clădiri existente sau aflate în dezvoltare în Capitală, având o pondere de 13,4% în volumul total de tranzacţii, estimat la aproximativ 150.000 de metri pătraţi, potrivit unei analize de specialitate, remisă miercuri Agerpres.

Un spațiu de coworking (denumit și hub) este un spațiu unde închiriat, lunar, unde se poate beneficia de un birou, care nu este neapărat fix – în general spațiul de lucru este împarțit cu alții angajați ai propriei firme.

Cei mai activi ocupanţi au fost, şi în prima jumătate a acestui an, firmele din sectorul tehnologiei şi telecomunicaţiilor, cu o pondere de aproape 31% din totalul tranzacţiilor, pe următoarea poziţie situându-se companiile active în sectorul energetic – petrol şi gaze, cu o cotă de piaţă de 13,5%.

Pe poziţia a treia, conform datelor, s-au situat operatorii de spaţii de coworking, în condiţiile în care trei companii noi – Mindspace, Spaces şi Rent-a-desk – au decis în prima jumătate a anului să îşi extindă activitatea în Bucureşti.

„Tendinţa de pe pieţele vestice, în care operatorii de spaţii de coworking au început să acapareze o cotă din ce în ce mai mare din activitatea tranzacţională, a început cu adevărat să se manifeste şi în piaţa birourilor din Bucureşti”, spun specialiştii de la Cushman & Wakefield Echinox, compania imobiliară care a realizat studiul.

„Anul trecut, 21% din spaţiile închiriate pe piaţa birourilor din Londra au fost preluate de operatori de spaţii de coworking. În prima jumătate a acestui an, 13,4% din birourile închiriate în Bucureşti au destinaţie spaţii de coworking. Miza acestor firme o reprezintă atât liber profesioniştii şi start-up-urile, cât şi companiile care pot şi doresc să le ofere angajaţilor posibilitatea de a lucra dintr-un alt birou, situat mai aproape de casă, pentru a reduce din timpul petrecut în trafic”, mai afirmă experții.

Aproximativ 40% din volumul de tranzacţii a fost concentrat în zona de Vest, o activitate semnificativă de închiriere fiind consemnată şi în zonele Centru (19,6%) şi Centru Nord (14,4%). Rata de neocupare a spaţiilor s-a menţinut sub nivelul de 8%, zonele de birouri cu cele mai puţine spaţii disponibile fiind Centru-Nord – 3%, CBD (Central Business District) – 4,3% şi Vest – 4,5%.

În ceea ce priveşte livrările, în prima jumătate a anului a fost finalizată o singură clădire de birouri, şi anume al doilea imobil din cadrul proiectului Globalworth Campus, alte opt proiecte cu o suprafaţă închiriabilă de peste 150.000 de metri pătraţi urmând să fie date în folosinţă până la finalul anului.

Potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox, 70% din spaţiile clădirilor care urmează să fie livrate în cea de-a doua jumătate a anului sunt deja închiriate.

Articolul precedentCEZ România schimbă polaritatea: de la ”minus” la ”plus” 50 milioane euro, profit
Articolul următorZuckerberg, un miliardar mai sărac cu 600.000 de dolari

Comments are closed.