Bilanț la 10 zile de la declarațiile politice care au influențat nepermis piața bursieră

Este imposibil să uităm sesiunea de tranzacționare din 19 iulie 2018, cea în care companiile producătoare de gaze naturale, Romgaz și OMV-Petrom, au încasat o trântă importantă ca urmare a publicării unui proiect legislativ care urmărea limitarea prețului la gazele naturale extrase de pe teritoriul României.

Romgaz a închis acea sesiune plonjând cu 5,03% la 30,20 lei pe acțiune, în timp ce titlurile OMV Petrom au scăzut cu 4,64% la 0,30 lei. Toate acestea, în urma anunțului intenției guvernului de a plafona prețul gazelor naturale. În această privință a fost redactat un proiect de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, potrivit căruia prețul de producție internă al gazelor va fi plafonat la 55 de lei pe MWh până pe 20 iunie 2021.

La capitolul volume de tranzacționare s-au remarcat atunci titlurile Romgaz, cu schimburi de acțiuni în valoare de peste 41 de milioane de lei.

În sesiunea următoare, cotațiile ambilor producători de gaze naturale au consemnat reveniri, după ce a fost scos de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice acel proiect menționat. Astfel, ele și-au revenit parțial, cu Romgaz crescând cu 2,98% la 31,1 lei pe acțiune, iar OMV-Petrom cu 2,27% la 0,3150 lei pe acțiune.

Care este bilanțul la 10 zile?

La nivelul închiderii din 30 iulie, de 30,65 de lei, acțiunile Romgaz mai au încă de recuperat față de nivelul de dinaintea publicării acelei inițiative legislative, de 31,8 lei. Nu este foarte mult, 3,75%, dar nici foarte puțin, dacă ținem cont de faptul că investitorii, în general, încă au suspiciuni în privința retragerii pe termen lung a inițiativei legislative.

Acesta este semnul ca unii din cei ce au vandut pe știrea negativă ulterior nu a mai revenit pe ordin de cumpărare nici măcar când cotația ajunsese  la minimul zilei.  Pentru mulți din cei ce au vândut ca să evite o prăbușire a cotațiilor SNG este foarte probabil ca aceasta să fie o pierdere care să îi fi marcat în asemenea măsură încât să renunțe definitiv la acest emitent.

Ceea ce este interesant este faptul că, dacă în puseul inițial de vânzare, volumele au fost cele care au atras atenția cel mai mult, am putut constata că instituționalii presupuși a fi vândut atunci este foarte probabil să-și fi refăcut portofoliile în sesiunea din 25 iulie, asa cum se poate constata și din graficul următor.

Graficul zilnic al cotației Romgaz, sursa: bvb.ro

Spre deosebire de titlurile Romgaz, acțiunile OMV-Petrom au reușit să recupereze terenul pierdut în acea fatidică sesiune de tranzacționare, ba chiar să se situeze pe plus. La nivelul închiderii din 30 iulie, adică la un preț de 0,3255 de lei pe acțiune, acesta se situează cu 0,8% peste cel de dinaintea publicării atât de controversatei inițiative legislative.

În mod evident, ambele companii sunt pasibile de vânt potrivnic în speța plafonării prețului la gazele naturale, însă OMV-Petrom are un „portofoliu” sensibil mai bogat din punctul de vedere al structurii veniturilor, componenta petrolieră fiind extrem de importantă. De aici provine și atitudinea ușor diferită a investitorilor în privința cotației OMV-Petrom prin comparație cu cea a Romgaz.

Cu siguranță, la această creștere a din perioada recentă a titlurilor OMV-Petrom a contribuit și creșterea cu 4% a cotației barilului de țiței Brent, cel tranzacționat la Londra, aspect de care Romgaz nu a putut beneficia.

Articolul precedentNokia primește un contract de 3,5 miliarde de dolari pentru rețeaua 5G din SUA a T-Mobile
Articolul următorUn rău bun: Dependența României de importuri, scut impotriva scumpirilor din cauza pestei porcine

Comments are closed.