BCE păstreză dobânda cheie la 0,25% și renunță la programul de achiziții de datorii

Banca Centrală Europeană (BCE) a făcut publice, astăzi, planurile de a pune capăt masivului său program său de stimulare economică precum și intenția de a menține ratele dobânzilor la Euro până în vara următoare.

Programul de relaxare cantitativă (QE) dimensionat să efectueze achiziții lunare de datorii guvernamentale și private în valoare de 30 de miliarde de euro. Această sumă va fi acum redusă la 15 miliarde de euro pentru ultimele trei luni ale anului.

Mario Draghi, președintele BCE, a declarat, joi, că dacă datele macroeconomice vor fi confirma estimările, programul lunar de cumpărare de obligațiuni va fi oprit la finele anului, fiind prima confirmare oficială a termenului-limită al acestui program. Programul actual era prevăzut să dureze până în septembrie.

În plus, BCE a indicat că o majorare a ratei este puțin probabil să apară înainte de vara anului 2019, din nou, în funcție de datele macroeconomice.

„Consiliul guvernatorilor se așteaptă ca ratele dobânzilor-cheie ale BCE să rămână la nivelul actual, cel puțin până în vara anului 2019 și, în orice caz, atât cât timp va fi necesar”, conform comunicatului BCE.

Cu toate că anunțul de joi a fost așteptat pe scară largă de către participanții la piață, unii actori sperau să vadă prima majorare a dobânzii în luna iunie a anului viitor și nu abia spre finele lui 2019. Ca urmare, cotația euro a scăzut cu peste 1,2% în raport cu dolarul, la 1,1648.

Președintele BCE, Mario Draghi, a precizat că deciziile viitoare vor fi determinate de setul de date macroeconomice. În cadrul conferinței de presă ce a urmat ședința de politică monetară, el a declarat reporterilor din Riga, Letonia: „Consiliul guvernatorilor a concluzionat, după o analiză atentă, că progresul obținut în ajustarea susținută a inflației a fost substanțial până în prezent”.

BCE a publicat, de asemenea, noi previziuni economice. Inflația a fost revizuită în sus pentru anul în curs și pentru anul următor, datorită creșterii prețurilor petrolului. Oficialii BCE estimează ca inflația anuală să atingă 1,7% în 2018, 2019 și 2020.

În termeni de creștere economică, BCE prognozează o creștere a produsului intern brut (PIB) de 2,1% în acest an, de 1,9% în 2019 și de 1,7% în 2020.

Programul menționat, cel de achiziții de obligațiuni, vizează stimularea creditării în regiune și stimularea creșterii economice, în urma contracției severe de la începutul deceniului. El a fost lansat în ianuarie 2015, cu o sumă lunară inițială de 60 de miliarde de euro, care a fost apoi crescută la 80 de miliarde de euro. În prezent, suma lunară implicată este de 30 de miliarde de euro.

Articolul precedentRomânii privesc UE cu optimism și propria țară cu neîncredere
Articolul următorADX Energy își extinde operațiunile din România

Comments are closed.