Barilul de țiței a înregistrat cea mai lungă perioadă de scădere din ultimii 34 de ani

Prețul țițeiului din SUA a scăzut, vineri, pentru a 10-a sesiune consecutiva, eliminând astfel câștigurile înregistrate în acest an.

Declinul de 10 zile este cea mai lungă perioadă de scădere pentru țițeiul american de la jumătatea anlui 1984, potrivit agenției Reuters.

Contractele futures ce au ca activ suport barilul de țiței au scăzut pentru a cincea săptămâna consecutivă, în condițiile în care creșterea producției din partea principalilor producători și o perspectivă de deteriorare a cererii de petrol au accentuat impulsul de vânzare început în luna octombrie. Declinul marchează o inversare puternică față de situația de luna trecută, când prețurile petrolului au atins valori maxime ale ultimilor aproape patru ani, pe măsură ce piața s-a poziționat pe un potențial deficit al aprovizionării, în climatul sancțiunilor impuse Iranului.

Graficul zilnic al cotației petrolului în SUA, sursa: tradingeconomics.com

„Piața nu este tensionată”, a declarat Christian Malek, analistul-șef pe parte de petrol și gaze în cadrul JP Morgan. „Realitatea este că suntem încă într-o lume în care există supraproducție și, din această cauză, avem surplus”, a completat el.

Barilul de țiței WTI (West Texas Intermediate, cel tranzacționat în SUA), a scăzut cu 1,4% la 59,82 dolari pe baril în sesiunea de tranzacționare de vineri. Cotația este acum în scădere cu aproximativ 0,5% față de începutul anului.

Prețul barilului de petrol a crescut la începutul lunii octombrie, participanții la piață temându-se că sancțiunile impuse  de SUA asupra exporturilor Iranului, al treilea mare producător de petrol din OPEC, vor submina livrările petroliere globale. Cu toate acestea, administrația Trump a acordat scutiri temporare pentru sancțiuni în opt țări, printre care China și India, printre cei mai puternici clienți ai Teheranului, ceea ce a permis continuarea exporturilor de țiței iraniene și ameliorarea preocupărilor legate de slăbirea ofertei.

Între timp, cei mai importanți trei producători mondiali, Statele Unite, Rusia și Arabia Saudită extrag la sau în apropierea capacității maxime. Alți membri OPEC și, în general, țările exportatoare și-au deschis, de asemenea, robinetele. În plus, datele preliminare din această săptămână sugerează că producția Statelor Unite a atins o valoare maximă de 11,6 milioane de barili pe zi.

Pe de altă parte, Arabia Saudită și Rusia se află în discuții pentru a pune în practică o nouă rundă de reduceri ale producției zilnice de țiței.

Vor avea loc la nivel de comitet reprezentativ în acest weekend care ar putea face o recomandare asupra producției grupului mai larg al țărilor membre OPEC. Luna trecută, Comitetul mixt de monitorizare a miniștrilor respectivi a declarat că grupul ar putea fi nevoit să intervină, din nou, prin reducerea producției zilnice.

Articolul precedentCâți bani putem economisi dacă rezervăm din timp biletul de avion
Articolul următorConsecințele țopăielii fiscale. Teodorovici anunță disponibilizări masive la ANAF și în ministere

Comments are closed.