Băncile regionale din SUA, la mâna lui Trump

Băncile mici și regionale din Statele Unite vor fi marii beneficiari ai proiectului de lege aprobat recent de Camera Reprezentanților în vederea modificării reglementărilor bancare, urmând să ajungă pe biroul președintelui Donald Trump pentru promulgare.

Proiectul de lege, care a fost aprobat cu aproximativ 100 de voturi, scoate zeci de instituții regionale din lista băncilor considerate prea mari pentru a eșua („Too big to fail”). În plus, noile reglementări scot de sub incidența obligativității efectuării de teste de stres toate instituțiile bancare din SUA, cu excepția celor „too big to fail”.

Noile prevederi sunt văzută ca o victorie pentru industria bancară, îndulcind astfel restricțiile impuse o data cu intrarea în vigoare a legii Dodd-Frank, în perioada crizei financiare din 2008.

Cu aplicabilitate imediată, băncile cu active a căror valoare scade sub 100 de miliarde de dolari, cum ar fi Comerica din Dallas, Zions Bancorp din Salt Lake City și First Republic din San Francisco, pierd acea caracteristică de importanță sistemică și nu vor mai trebui să se supună testelor de stres din partea Federal Reserve (FED) sau să adere la cerințele de capital mai mari.

Însă, în decurs de 18 luni de la intrarea în vigoare a noii reglementări, în momentul în care acest prag va fi ridicat la 250 de miliarde de dolari, și alți creditori regionali majori, cum ar fi BB&T, SunTrust și Fifth Third, vor ieși din lista menționată.

Pragul anterior a fost de 50 de miliarde de dolari. FED își va rezerva în continuare dreptul de a aplica standarde mai ridicate asupra băncilor cu active deasupra acestui prag. Numărul băncilor care rămân pe acea listă, deci cele care se vor confrunta în continuare cu cele mai dure restricții, scade la doar 12 față de 38, în conformitate cu noile reguli. Lista acestor bănci mari, considerate încă importante din punct de vedere sistemic, include J. P. Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup și Goldman Sachs.

Aceste prevederi au făcut parte din programul de campanie a președintelui Donald Trump și, pe cale de consecință, nu se pune problema nepromulgării lor. Ele reprezintă prima schimbare semnificativă a pachetului legislativ Dodd-Frank, care a fost adoptat ca răspuns la criza financiară din 2008.

 

 

 

Articolul precedentGuvernul a lansat patru investiții majore prin parteneriatul public-privat: trei autostrăzi și un complex medical
Articolul următorRoșul, noua culoare la modă pe burse

Comments are closed.