Tariful de furnizare a gazelor s-a majorat în România cu 320% față de iarna trecută, estimează Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Pe o piață liberalizată, chiar și estimarea valorii facturilor de la iarnă este dificilă, spune Laurențiu Urluescu de la Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER). În conferința organizată joi de Expert Forum, acesta a prezentat totuși o simulare a evoluției facturilor pentru București, folosind datele furnizorilor cu preț fix.

Pe o piață liberalizată, chiar și estimarea valorii facturilor de la iarnă este dificilă, spune Laurențiu Urluescu de la Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER). În conferința organizată joi de Expert Forum, acesta a prezentat totuși o simulare a evoluției facturilor pentru București, folosind datele furnizorilor cu preț fix.

Față de anul trecut, tariful de furnizare, care reprezintă 70% din factură, a crescut cu 320%. Acest lucru înseamnă, a explicat Laurențiu Urluescu, un impact în factură de 236%, deci o factură care va fi de aproape două ori și jumătate mai mare, scrie europalibera.org

Dacă factura din 2020 era de 126 de lei, ea va ajunge în 2021 la 297 de lei (fără TVA), cu 171 de lei mai mare.

Din aceasta însă, ar urma să se scadă 75 de lei, reprezentând subvenția promisă de Ministerul Energiei. În final, majorarea față de anul trecut la consumator, după aplicarea valorii subvenției, este în acest calcul de 97 de lei.

Imagine

 

Articolul precedentȘeful Consiliului Concurenței a găsit explicația. Energia e scumpă din cauza producției pe cărbune, așa va fi încă 4-5 ani
Articolul următorMinunea așteptată de viitorii pensionari se amână