Ministrul de Finanțe german Olaf Scholz a avertizat că, în lipsa unui acord comercial post-Brexit, între Marea Britanie și UE, economia britanică ar fi mult mai afectată decât cea a blocului comunitar. 

„Părerea mea este că o situaţie nereglementată va avea consecinţele severe pentru economia britanică. Europa va putea face faţă efectelor şi nu vor exista consecinţe serioase după pregătirile pe care le-am efectuat deja”, a apreciat oficialul german.

Olaf Scholz speră totuși ca acest scenariu pesimist să fie evitat. „Facem eforturi să ne asigurăm că acordul la care am ajuns cu Marea Britanie va fi onorat. Aceasta înseamnă, bineînțeles, să ajungem cu negocerile la un rezultat pozitiv, în acord cu liniile directoare pe care le-a prezentat Uniunea Europeană,” a afirmat ministrul german de Finanțe, potrivit politico.eu, la finalul reuniunii informale a miniştrilor de Finanţe din UE, care a avut loc la Berlin, în perioada 11 – 12 septembrie.

Comentariul vine după ce Guvernul premierului Boris Johnson a anunţat că plănuieşte să încalce, parțial, tratatul de retragere din UE, semnat în ianuarie. Într-un comentariu postat, sâmbătă, în The Telegraph, Johnson a afirmând că are nevoie de o lege nouă, altfel există riscul separării Irlandei de Nord de Regatul Unit.

Perioada de tranziţie post-Brexit se încheie la 31 decembrie, iar dacă până în acel moment nu va fi convenit un acord, relaţiile economice dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ceea ce înseamnă taxe pentru toate schimburile comerciale.

În toată această perioadă, președinția rotativă a consiliului UE este deținută de Germania.

Articolul precedentEconomia europeană se redresează mult mai bine decât se estima în debutul pandemiei
Articolul următorPreşedintele BCE cere guvernelor să sprijine eforturile băncii centrale cu cheltuieli puternice