Aurel Popescu (ROMPAN): Nu brutarii scumpesc pâinea, noi suntem victime. Cum explică prețul mai mare

  Președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificiație și Produse Făinoase (ROMPAN) a explicat miercuri seară, în emisiunea ”100%” de la Realitatea Plus, de ce se scumpește pâinea, cu toate că a fost o producție record la grâu. Aurel Popescu l-a acuzat pe ministrul Agriculturii că ”nu a mișcat niciun deget pentru industria alimentară”.

  ”Nu brutarii scumpesc pâinea. Noi suntem victime între prețurile de intrare – la materia primă, gaze, combustibil, forța de muncă – și marile lanțuri de magazine, care fac prețurile cum vor ele.

  În mare parte, anul acesta este cu totul și cu totul excepțional. Am o experiență de peste 30 de ani în domeniul morărit, panificație și comerț cu cereale și nu s-a mai întâlnit niciodată să ai cea mai mare producție la hectar și cel mai mare preț, cu circa 50 de euro mai mult decât în alți ani în timpul recoltării. Indiferent dacă e recolta mare, omul nu mănâncă 3 pâini în loc de una, restul merge la export de grâu.
  Prețul energiei electrice s-a dublat de la începutul anului, gazele s-au scumpit cu peste 30%. Când constați că ai costuri mai mari decât prețul la care vinzi, nu ai ce face decât să scumpești pâinea. Ministrul Agriculturii nu a mișcat un deget nici pentru agricultură, nici pentru industria alimentară. Orice scumpire de produs duce la o reducere a vânzării. Pâinea este un element social de care toată lumea ținea cont, mai puțin politicienii, în ultimul timp.

  În ultimii 7 ani, prețul grâului la recoltare era între 650-750 de lei pe tonă. Anul acesta a fost 3 zile 890 de lei, după care a crescut la peste 900 de lei și, în momentul de față, este 1.050 de lei pe tonă. Anul trecut a crescut prețul la acest nivel în septembrie-octombrie, din cauza secetei”, a explicat președintele ROMPAN.

  Aurel Popescu a anunțat că se va scumpi și berea. ”Orzul are un preț cu 45% mai mare decât în anii anteriori”, a precizat acesta.

  Articolul precedentCulisele statului paralel | DEZVĂLUIRI, în exclusivitate, despre cum au fost ȘANTAJAȚI antreprenori români de constructorul Metroului Drumul Taberei
  Articolul următorAu fost publicate condițiile de accesare a fondurilor europene pentru tineri fermieri, ferme mici și pentru cooperare în sectorul agricol și pomicol