Ungaria, sfidătoare la adresa celor ce se împotrivesc planului ocult, Dragnea-Orban: Ce faceți cu gazul din Marea Neagră, un foc mare?

Ungaria ne transmite că  orice variantă de interconectare prin care România să exporte gazele din Marea Neagră altfel decât prin Ungaria, respectiv prin Nord sau Sud, nu este fezabilă din persectiva rentabilității.

Practic este doar o confirmare că liderul maghiar Viktor Orban s-a înțeles cu Vladimir Putin să blocheze orice alte scenarii prin care independența energetică a Uniunii Europene să se bazeze pe resurse altervnative la gazul rusesc.

Kristof Terhes, CEO al FGSZ, transportatorul maghiar de gaze, a susținut miercuri o conferinţă de presă la Bucureşti.

„Am vrut să avem această conferinţă de presă la Bucureşti pentru că am citit foarte multe articole care aveau informaţii eronate legate de noi şi de gazele din Marea Neagră şi foarte mulţi politicieni au vorbit despre lucruri care nu sunt 100% corecte. Vrem să înţelegeţi că România se află pe punctul de a lua cea mai importantă decizie economică din ultimii 20 de ani. Vorbim de 200 miliarde de metri cubi de gaze în România”, a spus oficialul companiei din Ungaria, citat de Agerpres.

Terhes a subliniat că România nu poate consuma toată această cantitate de gaze, având în vedere faptul că doar 30-35% din populaţie este conectată la reţeaua de gaze, în timp ce în Ungaria este vorba de 95% (a doua cea mai mare reţea din Europa, din acest punct de vedere, după Olanda, unde 99% din populaţie este racordată la reţeaua de gaze).

„Este pur şi simplu prea mult pentru necesitatea internă a ţării. Nu aveţi petrochimie, nu puteţi folosi gazele naturale ca materie primă. Ce faceţi cu gazul? Îl ardeţi, faceţi un foc mare?”, s-a întrebat el retoric.

Terhes a criticat şi întârzierea cu care Parlamentul din România dezbate legislaţia din domeniul operaţiunilor petroliere offshore.

„Este greu pentru noi să ne explicăm întârzierea unor legi în baza cărora se va lua cea mai importantă decizie pentru România, care ar însemna 4-5 miliarde de dolari venituri pentru România. Noi lucrăm în business, nu în politică, şi pentru noi este foarte greu de înţeles de ce aceste lucruri nu se întâmplă. În primul rând vor beneficia de aceste proiecte România şi contribuabilii români, apoi Exxon şi OMV, iar, în al treilea rând, Transgaz, iar noi venim pe locul al patrulea, dacă fluxul de gaze ajunge în Ungaria”, a susţinut şeful FGSZ.

În opinia sa, nu este fezabilă varianta potrivit căreia gazele din Marea Neagră ar putea fi exportate din România spre nord, spre Ucraina, şi spre sud, la bulgari.

Articolul precedentPremieră în asigurări. Protecția consumatorilor se va face analizând produsele reclamate
Articolul următorAdio investiții! Deficit record de 8,14 miliarde lei în cinci luni.

Comments are closed.