Asta de progres! Să treci de la lampa cu gaz și dinamul bicicletei la celula fotovoltaică

În România secolului XXI, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunțat că românii care luminează acum casele cu lampa de gaz vor avea și ei curent electric, căldură și apă caldă, produse prin tehnologia celulelor fotovoltaice.

„Vom lansa în maximum o lună şi jumătate ghidul de finanţare pentru ca românii care trăiesc în sate sau în locuri în care nu au curent electric să poată obţine finanţare de la Fondul de Mediu pentru celule fotovoltaice pentru a avea curent, căldură şi apă caldă. Vor beneficia de acest proiect 26.000 de gospodării”, a spus ministrul, într-o conferință de presă.

Aceasta a anunțat, de asemenea, că Ministerul va declanșa programul rabla pentru electrocanice.

„Săptămâna aceasta voi semna bugetul Adiministraţiei Fondului de Mediu care are 20 de milioane de lei pentru proiectul Rabla Electrocasnice. Ne vom întâlni pentru ca procedura să fie finalizată în perioada următoare cu toţi producătorii. Cred că în felul acesta vom scăpa din propriile noastre magazii de frigiderele foarte vechi, aerele condiţionate. Programul Rabla pentru electrocasnice nu va fi numai pentru persoanele fizice, ci şi pentru instituţiile publice, pentru că în subsolul fiecărei instituţii publice, dacă noi coborâm, vom găsi sigur astfel de aparate”, a declarat Gavrilescu.

Ea a precizat că valoarea tichetului va fi stabilit în urma întâlnirilor pe care reprezentanţii ministerului le vor avea cu producătorii de electrocasnice.

„Vă spun din start că acest voucher nu va putea fi folosit pentru a cumpăra alte produse decât cele pe care le dai, deci procesul de predare a unui electrocasnic vechi şi achiziţionarea unuia nou. Ne interesează să facem marea debarasare, să scoatem cât mai multe electrocasnice care poluează”, a mai adăugat ministrul Mediului.

Ea a enumerat, între realizările sale în şase luni de mandat, adoptarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor, prin care „i se dă deşeului valoare”, precum şi interzicerea pungilor de plastic care erau o sursă importantă de poluare. Ministrul promite şi lansarea, cât de curând, a programului Rabla pentru electrocasnice, care va avea un buget de 20 de milioane de lei şi prin care vor fi achiziţionarea de electrocasnice noi în schimbul celor vechi.

„Am adoptat Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor. Apoi a început munca pentru implementarea lui. Am adoptat o OUG extrem de importantă, aceste instrumente economice pe care va trebui să le punem în operă în perioada următoare este un start pentru repornirea motoarelor industriei de reciclare. Deşeului îi dăm valoare, va fi la scara unei resurse, acea materie primă pe care putem să o refolosim şi o punem în balanţă cu resursele naturale ale ţării. Vom explica în cele 12 întâlniri regionale ce înseamnă instrumentul plăteşti pentru cât arunci, care va intra în viogoare anul viitor şi în care pentru deşeurile pe care le vom duce la depozit vom plăti. Înseamnă că vom avea grijă cum să gestionăm resursele noastre”, a prezentat Graţiela Gavrilescu, marţi, într-o conferinţă de presă cu ocazia bilanţului la şase luni de mandat, potrivit Profit.ro.

Printre realizările Ministerului Mediului, Graţiela Gavrilescu a enumerat şi interzicerea pungilor subţiri de plastic şi oferirea unei cote de intervenţi pentru urs, menţionând totodată economia circulară impusă de Parlamentul European, îndepărtarea tuturor produselor de unică folosinţă şi elaborarea unui proiect pentru românii care locuiesc în zone în care nu este curent electric.

Gavrilescu a vorbit şi despre proiectele care vor fi lansate în perioada următoare, precum realizarea unui fond de 90 de milioane de euro pe care îl pot accesa municipiile reşedinţă de judeţ pentru instalarea de staţii de reîncărcare pentru maşinile electrice, precum şi aplicarea pentru fonduri europene pentru reaşezarea staţiilor de monitorizare a calităţii aerului, astfel încât să fie legate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

„Ministerul Mediului va aplica pe POIM pentru a redesena un proiect privind reaşezarea la nivel de 2018 a acestor staţii de monitorizare a aerului, dar în strânsă legătură cu datele de prgonoză emise de ANBMN. Sperăm că până la sfârşitul lunii octombrie vom putea aplica pentru acest prioect. Staţiile de monitorizare la nivel de fiecare judeţ funcţionează cu anumite sincope, se mai strică senzorii, sunt anumite disfuncţionalităţi. De aceea ne dorim acest proiect care să includă şi aceste staţii care au nevoie să fie revigorate, aliniate normelor europene şi celor internaţionale, care trebuie să fie de ultimă generaţie. În cadrul proiectului vom constata şi de unde tebuie să mutăm o staţie dintr-o parte în alta. Proiectul ne va spune exact ce să facem. Poate va trebui să luăm şi alte staţii noi sau staţii mobile”, a spus ministrul.

 

Articolul precedentGalaxy S9 a ratat ținta vânzărillor și afectează profitul Samsung
Articolul următorMultinaționalele anticipează creșterea poverii fiscale. România nu va fi ocolită

Comments are closed.