Multinaționalele anticipează creșterea poverii fiscale. România nu va fi ocolită

Companiile multinaționale anticipează modificări legislative substanțiale și creșterea poverii de conformare cu noile reguli de raportare internațională și a controalelor fiscale.

“Respondenții la sondaj au considerat că, printre altele, una dintre ariile de schimbări semnificative asupra afacerilor produse de BEPS o reprezintă faptul că economiile mai mici ar putea deveni destinații mai puțin atractive pentru grupurile multinaționale, pe măsură ce regulile fiscale globale tind spre uniformizare. În acest context, așa cum am menționat și cu alte ocazii, România ar trebui să analizeze implicațiile inițiativelor fiscale internaționale pentru economia proprie și să ia măsurile de rigoare ca să-și mențină atractivitatea pentru investitori la nivel global”, a spus Dan Bădin, specialist pe fiscalitate coordonator pentru Romania al sondajului BEPS Global Survey (Base Erosion and Profit Shifting)., realizat anual de Deloitte.

“Primele schimbări legislative majore care vor afecta cu adevărat companiile la nivel global vor intra în vigoare în 2019-2020. Între timp, grupurile multinaționale se pregătesc să-și reducă eventualele riscuri sau dispute cu autoritățile deoarece se anticipează că BEPS va avea implicații mai vaste decât se poate estima în prezent, pe diverse paliere: modelele de business, formele juridice de organizare a societăților, câștigurile sau fluxurile de numerar. Unele companii din România resimt deja implicațiile BEPS ca urmare a transpunerii în Codul fiscal, de la 1 ianuarie 2018, a directivei pentru combaterea evaziunii fiscale cunoscută ca directiva ATAD (Anti Avoidance Tax Directive) ale cărei prevederi derivă din BEPS. Este doar un exemplu care arată că evoluțiile fiscalității la nivel internațional trebuie să preocupe inclusiv companiile din România”, a spus Dan Bădin.

91% dintre respondenți se așteaptă la cerințe suplimentare de raportare privind prețurile de transfer ca urmare a recomandărilor BEPS și la creșterea poverii de conformare; 86% cred că structurile de taxare implementate în prezent se află sub control mai atent al administrațiilor fiscale decât în urmă cu un an; 85% sunt îngrijorați că autoritățile fiscale vor crește numărul de analize în vederea controalelelor indiferent de modificările legislative generate de BEPS; 80% se așteaptă ca în câțiva ani să fie adoptat raportul țară cu țară public (în prezent raportul care conține anumite date financiare se efectuează către autoritățile fiscale); 78% se așteaptă la apariția dublei impozitări ca urmare a măsurilor luate unilateral de anumite state (de exemplu reforma fiscală din SUA); 76% sunt preocupați de interesul media, al politicienilor și al activiștilor față de taxarea companiilor, conducerea ajungând să fie activ implicată în dezvoltarea strategiei fiscale a companiilor și în monitorizarea ariilor de risc; 68% anticipează schimbări legislative și ale tratatelor bilaterale.

 

România a devenit stat asociat al Proiectului BEPS, în iunie 2016, prin transmiterea acordului de participare către secretariatul OCDE, iar previziunile arată că evoluțiile fiscalității la nivel internațional trebuie să preocupe inclusiv companiile din România.

Articolul precedentAsta de progres! Să treci de la lampa cu gaz și dinamul bicicletei la celula fotovoltaică
Articolul următorGazele se scumpesc cu 6%, începând de azi

Comments are closed.