Războiul dintre societățile de asigurări și service-urile auto pe tema tarifelor practicate pentru repararea unui autoturism continuă cu o nouă etapă. Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România (UNSAR) a realizat un studiu prin care demonstrează că prețul reparațiilor la o mașină asigurată diferă față de aceeași mașină, cu avarii identice, dar neasigurate. Iar prețul poate fi chiar de trei ori mai mare în cazul celor asigurate, la care factura e decontată de către asigurator.

UNSAR-ul acuză creșterile nejustificate ale prețurilor de către service-urile auto, care pentru autoturismele asigurate propun mult prea ușor înlocuirea elementelor de caroserie, chiar dacă ar putea fi reparate cu ușurință. Iar din aceasta nu câștigă persoana păgubită „ci anumiți terți, respectiv anumite ateliere de reparații”, a declarat Mădălin Roșu, responsabil cu Secțiunea Auto din cadrul UNSAR, într-o conferință de presă.

De vină este legislația, care are lacune și permite abuzuri din partea service-urilor. Costurile foarte mari vin de la piesele noi de schimb, în loc ca să se încerce să se repare ceea ce se poate și nu pune în pericol siguranța circulației, mai spune Mădălin Roșu.

Concluziile studiului arată că proprietarul unei Skoda Octavia, care nu-și repară mașina în baza unei polițe de asigurare, va plăti, în medie, de trei ori mai puțin pentru revopsirea barei de protecție față, decât în cazul se efectuează aceeași operațiune la o mașină asigurată 501,03 lei, față de 1.505,52 lei, în al doilea caz.

De asemenea, pentru înlocuirea unui far dreapta, piesă originală, avantajul de preţ mediu achitat este în favoarea maşinii neasigurate, cu 528,44 lei, faţă de 814 lei achitaţi în cazul unui autovehicul cu asigurare.

Raportul de tarif mediu dintre un autovehicul asigurat vs autovehicul neasigurat este în favoarea celui din urmă şi în ceea ce priveşte reparaţia unei aripi faţă dreapta, reparaţie cu revopsire, preţul fiind de 552,5 lei faţă de 1.550,29 lei.

Studiul UNSAR arată, totodată, că pentru o revopsire bară spate un şofer neasigurat va plăti la service un preţ mediu de 503,15 lei, în timp ce, printr-o asigurare auto se va plăti 1.750,65 de lei.

Analiza de specialitate a luat în calcul şi costurile medii de service pentru un model Mercedes Benz E-Classe. În acest caz, preţul mediu plătit la service pentru înlocuire şi revopsire bară spate, fără a avea asigurare, este de 2.375,11 lei, iar cel cu asigurare se ridică la 5.238,64 lei.

Studiul UNSAR a fost realizat în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 mai 2018, pe baza ofertelor colectate de la 29 de ateliere de reparaţii pentru două modele de automobile, respectiv Skoda Octavia Tour (an de fabricaţie 2005) şi Mercedes Benz E-Classe (an fabricaţie 2011).

Informaţiile au fost culese fără negociere şi utilizându-se datele unei societăţi comerciale, fapt care a făcut ca preţurile să fie stabilite luând în considerare taxele legale aferente oricărei tranzacţii comerciale. Realizatorii cercetării precizează că alegerea vehiculelor prezentate s-a făcut pentru a oferi posibilităţi comparative, acelaşi motiv şi pentru avariile prezentate, acestea fiind frecvente ca tip de incidenţă.

Articolul precedentAlpha Bank vinde un portofoliu de credite neperformante de 360 milioane euro
Articolul următorTehnologiile mobile au subțiat granița dintre timpul de muncă și timpul personal

Comments are closed.