ASF: Tariful mediu de referinţă pentru polițele RCA a crescut cu 4%

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, pe site-ul propriu, tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA).

Tariful de referință mediu ponderat, în funcție de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice, este de 790 lei, în creștere cu 4% față de cel înregistrat în exercițiul de calcul anterior, iar pentru persoane juridice este de 1.660 lei, în scădere cu 5% față de cel înregistrat în exercițiul de calcul anterior.

„Tarifele de referinţă au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă –  Ernst & Young Assurance Services SRL – în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice, precum și de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri)”, informează un comunicat ASF.

„Schimbarea relativă a primei de risc de referință comparativ cu cea din tariful de referință anterior nu este consistentă la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existând atât scăderi, cât și creșteri de valoare”, se mai arată în documentul citat.

Modificările tarifelor de referință estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, în principal, de evoluția daunalității în perioadele de referință luate în considerare în cadrul celor două exerciții de calcul.

„Publicarea tarifelor de referință reprezintă un demers ce conduce la creșterea transparenței, la informarea și la transmiterea către consumatori a unor informații corecte și complete cu privire la polițele RCA.  Tarifele de referință nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață”, menționează comunicatul Autorității.

Acestea sunt în conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017 şi a Normei nr. 22/2017 privind metodologia de calcul a acestora, au precizat oficialii ASF.

Șansele ca România să respecte termenul de 17 noiembrie, până la care ar trebui să  fie modificată Legea RCA (Legea 132/120) și normele de aplicare, sunt la limită.

Mai sunt două etape de parcurs: informarea Ministerului Finanțelor Publice și a Ministerului Afacerilor Externe și avizul Comisiei Europene.

Săptâmâna trecută reprezentanții ASF s-au întâlnit cu reprezentanții companiilor de asigurări, brokerilor din asigurări, patronatului din asigurări-reasigurări, transportatorilor, și service-urile auto și au stabilit forma finală a modificării legislației în conformitate cu recomandările Comisiei Europene referitoare la Legea 132/2017 și normele de aplicare.

Chestiunea trebuia rezolvată cu celeritate, România fiind într-un termen de două luni impus  de Comisia Uniunii Europene pentru modificările la Legea RCA care erau în contradicție cu cu legislația europeană.

Articolul precedentFebra Internetului. Utilizatorii români cumpără masiv online
Articolul următorJoia leului: Aprecieri față de euro și față de dolar

Comments are closed.