Banca Centrală a SUA a luat miercuri o nouă decizie de reducere a dobânzii-cheie, a doua din ultima lună, după o perioadă de austeritate de 10 ani. Decizia Federal Reserve (Fed) vine și ca urmare a presiunii constante puse de liderul de la Casa Albă, Donald Trump, care se aștepta însă la tăieri mai mari.

 

După cum se așteptau analiştii de politică monetară, FED-ul american a încheiat ședința de două zile cu o decizie de reducere uşoară a dobânzii de bază, cea de-a doua reducere a costului creditului adoptată de Fed în tot atâtea luni.

Rezerva Federală a redus miercuri ratele dobânzilor cu un sfert procentual pentru a doua oară din iulie, întrucât preocupările cresc cu privire la o potențială încetinire a creșterii globale, informează CNN.

De asemenea, oficialii FED au lăsat ușa deschisă pentru o altă reducere a ratei anul acesta, dacă economia slăbește în continuare, întărind mesajul președintelui băncii centrale, Jerome Powell, potrivit căruia factorii de decizie vor face tot ce este necesar pentru a preveni recesiunea.

„Am făcut acest pas pentru a menține economia puternică”, a spus Powell în cadrul unei conferințe de presă. Dobânda-cheie federală, care controlează costul creditelor ipotecare, al ratelor de credit și al altor împrumuturi, se va situa acum între 1,75% și 2%.

Președintele SUA, Donald Trump, a reacționat imediat pe Twitter criticând lipsa de viziune și proasta comunicare a lui Powell, iar indicele Dow Industrial a pierdut instant 150 de puncte deoarece investitorii sperau la tăieri mai mari.

Trump cere aproape în fiecare zi Fed să reducă drastic dobânda de politică monetară. „Din cauza Fed, SUA plătesc dobânzi mult mai mari decât alte ţări. Aceste ţări nu ştiu ce noroc au că Jay Powell şi Fed habar nu au ce fac”, a apreciat luni preşedintele SUA într-un mesaj publicat pe contul său de Tweeter.

Oficialii de la Banca Centrală a SUA (Federal Reserve) au început marţi reuniunea de politică monetară de două zile.

Majoritatea analiştilor financiari au mizat pe o nouă reducere a dobânzii de bază cu un sfert de punct procentual (0,25%), însă această certitudine a fost afectată de recentele atacuri asupra instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită. Oprirea producţiei de petrol, ca urmare a acestor atacuri, a dus la creşterea explozivă a cotaţiei barilului de ţiţei şi a generat îndoială în rândul investitorilor cu privire la evoluţia dobânzilor, 36% dintre investitori apreciind că Fed ar putea să lase nemodificat costul creditului.

În urmă cu şase săptămâni, Fed a decis prima reducere a costului creditului din ultimul deceniu, dobânda de politică monetară fiind coborâtă cu un sfert de punct procentual, până la un interval cuprins între 2% şi 2,25%.

Acest gest era destinat să prevină riscurile de încetinire a economiei ca urmare a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China dar şi a încetinirii economiei mondiale.

 

Articolul precedentApel la calm după atacul din Arabia Saudită. Piețele au suficiente rezerve de petrol
Articolul următorLa cât a fost evaluat Palatul Parlamentului