Apărare: 124 milioane de euro pentru modernizarea avioanelor școală IAR-99

Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să investească aproximativ 124 de milioane de euro în modernizarea a 10 avioane IAR-99 Standard și 11 IAR-99 Șoim la standardul „Super Șoim”, se arată într-o scrisoare de aprobare transmisă de MApN, conform Hotnews.

Conform scrisorii transmise Parlamentului spre aprobare de către ministrul Mihai Fifor, modernizarea avioanelor de luptă este necesară în pregătirea piloților români pentru a facilita trecerea către aeronavele multirol.

„Dotarea Forțelor Aeriene cu avioane multirol F-16 impune asigurarea unei platforme de antrenament avansat prin reconfigurarea sistemelor de avionică și de control al zborului aeronavelor IAR-99”, se arată în documentul citat. Totodată, MApN a adăugat că „o componentă foarte importantă în procesul de pregătire a piloţilor o reprezintă modul în care aeronava, utilizată pentru instruire, reuşeşte să acopere nevoile de pregătire ale acestora pentru facilitarea procesului de tranziţie către aeronavele de luptă multirol, cu costuri cât mai mici”.

CSAT a aprobat pe data de 4 aprilie 2018 programul de modernizare a celor 21 de avioane IAR-99 la configurația „Super Șoim”, conform ministerului ce menționează că fondurile estimate pentru acest program se ridică la 124 milioane de euro fără TVA. MApN deține momentan 10 aeronave școală IAR-99 Standard (în configuraţia de bază, clasică de la nivelul anului 1989) şi 11 aeronave IAR-99 Şoim (modernizate cu sistem de avionică la nivelul anului 1996, folosite pentru a facilita instruirea pe aeronavele MiG-21 LanceR).

Articolul precedent59 la sută, rata de folosire a programelor software piratate în România
Articolul următorUltima soluție pentru a micșora gaura de la Buget și inflația: titluri de stat pentru populație. Dar costurile?

Comments are closed.