ANSVSA: Primele analize nu confirmă prezența ”bacteriei ucigașe” în legumele congelate din comerț

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat, miercuri, că au fost finalizate primele analize de laborator pentru probe prelevate din produsele congelate retrase preventiv de la vânzare și nu a fost depistată ”bacteria ucigașă” Listeriei monocytogenes.

”Rezultatele examinărilor de laborator au infirmat prezența Listeriei monocytogenes în probele prelevate din următoarele tipuri de produse congelate: fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâșii, porumb dulce, amestec mexican de legume, aflate pe lista de distribuție a produselor congelate pentru care s-a inițiat retragerea preventivă de la comercializare din statele membre”, arată un comunicat ANSVSA, postat pe pagina de internet a autorității.

Notificările actualizate, primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, nu includ buletine de analiză care să indice prezența Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piața din țara noastră, precizează comuicatul, după ce au apărut informații potrivit cărora bacteria ar fi fost depistată și în fructele congelate.

Pe măsură ce sunt primite, informațiile sunt transmise structurilor teritoriale ale ANSVSA, care monitorizează în continuare procedurile de retragere și rechemare a firmelor distribuitoare și a celor care comercializează produsele congelate, incluse pe lista de distribuție comunicată actualizată.

Probe prelevate din alte produse congelate, care au făcut obiectul retragerii preventive în Uniunea Europeană, sunt în curs de analizare în laborator.

Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară a anunțat că a primit notificare în legătură cu prezenţa în România a produselor congelate ale companiei Greenyard din Ungaria, suspectate de contaminare cu Listeria Monocytogenes și pentru care s-a iniţiat retragerea preventivă din magazine în toate statele membre.

Tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de o companie din Ungaria în 2016, 2017 şi 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curăţare şi dezinfecţie efectuate.

”Informaţiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica din Ungaria. Totuşi, sunt necesare investigaţii amănunţite pentru a identifica punctele exacte ale contaminării la fabrica din Ungaria”, precizează Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

Ca urmare a acestei suspiciuni privind o contaminare microbiologică, mai multe lanțuri de magazine au decis retragerea/ rechemarea unor produse congelate, precum mazăre, fasole, porbum, spanac, amestec mexican.

Articolul precedentPiața paralelă: Samsarii vând de 4 ori cât dealerii auto
Articolul următorIFC și BERD investiție de 220 milioane euro în obligațiuni BT

Comments are closed.