Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a derulat, în perioada 1 – 31 august, controale tematice, la 5.046 societăți comerciale, pentru prevenirea propagării pestei porcine africane (PPA), cărora le-au aplicat amenzi totalizând 458.160 lei.

Echipele ANSVSA au verificat modul de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor.

Controalele au vizat trasabilitatea, ambalarea, marcarea, certificarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor obținute din carne de porc sau care conțin carne de porc, informează un comunicat al instituției.

Au fost verificați operatorii din sectorul alimentar care comercializează produse alimentare de origine animală în cadrul unităţilor de vânzare cu amănuntul, situate în zonele de agrement și în localităţile de interes turistic.

Inspectorii ANVSA au verificat 5.046 de unităţi, dintre care:

  • 934 de unități de alimentație publică (restaurante, unități tip fast –food);
  • 697 de unități de tip carmangerie/măcelărie;
  • 131 de cantine
  • 112 unităţi de tip catering
  • 286 de rulote
  • 149 de pensiuni turistice
  • 737 de magazine alimentare

Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 358 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 458.160 de lei.

De asemenea, au fost emise 6 Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 7 Ordonanţe de interzicere a desfășurării activității unor unități din sectorul alimentar.

Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reținere oficială  și expediere către unități de neutralizare pentru 2.678 de kg de carne de porc a cărei trasabilitate nu a putut fi stabilită.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Articolul precedentAplicarea normelor WLTP în UE a propulsat cu 137% vânzările de autoturisme în luna august
Articolul următorTrump anunță noi tarife vamale pentru China și trimite Wall-Street-ul în zona roșie

Comments are closed.