Foto ilustrativ

Angajatorii ar putea plăti direct contravaloarea cheltuielilor cu creșa sau instituții asimilate pentru angajații care au copii. O propunere legislativă în acest sens a trecut la vot la Senat și ajunge în Camera Deputaților, for decizional.

Propunere legislativă ce prevede acordarea contravalorii în lei a tichetelor de creșă direct creșelor sau entităților asimilate, ca excepție de la regula acordării doar pe carduri electronice de bilete de valoare a acestora, a apărut după ce s-a constatat că angajatorii nu pot acorda acest beneficiu extrasalarial angajaților care se întorc la lucru din concediul de creștere pentru că nu există, încă, emitenți pentru tichetele pe creșă, potrivit avocatnet.ro.

Practic, în această situație, contravaloarea tichetelor va fi achitată direct de către angajator creșelor sau entităților asimilate acestora în care angajații au copii înscriși, prevede un proiect legislativ adoptat de Senat.

Potrivit legislației, intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2019, tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, scrie profit.ro.

Tichetele se emit pe suport electronic și sunt impozabile, dar nu se cuprind în baza de impozitare lunară a contribuțiilor sociale obligatorii. De la intrarea în vigoare a legii, valoarea inițială a tchetului de creșă a crescut de la 450 lei la 570 lei, ultima majorare având loc anul trecut.

Articolul precedentAusteritate, doar pentru unii. Peste 50.000 de angajați CFR vor avea salarii mai mari
Articolul următor11 bănci comerciale, sancționate pentru modul în care calculează ratele românilor, cu SOLDUL principal lăsat la achitare spre finalul perioadei