Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancționat 11 bănci din România pentru modul de calcul al ratelor românilor. Este vorba, potrivit unui comunicat, de practici comerciale înșelătoare, prin faptul că, în primii ani, 25% din valoarea ratelor se duce spre achitarea soldului principal de rambursat și 75 % în dobândă.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancționat 11 bănci din România pentru modul de calcul al ratelor românilor.pentru practici comerciale înşelătoare privind modul de calcul al ratelor. De asemenea, s-a propus emiterea unor noi grafice de rambursare.

În cadrul activității sale de supraveghere a pieței, ANPC a realizat o serie de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

Până în acest moment, au fost verificate 11 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv

Cele 11 bănci amendate sunt:

– ING Bank

– First Bank

– Credite Europe Bank

– OTP Bank

– Alpha Bank

– BancaTransilvania

– Raiffeisen Bank

– BCR

– Patria Bank

– Unicredit Bank

– BRD Groupe Societe Generale.

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Aplicând această măsură, consumatatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător, a mai precizat ANPC.

„Dacă fie și unui singur consumator i-a fost dată întreaga viață peste cap, ca urmare a dorinței acestuia de a-i fi mai bine, suntem obligați să îi fim alături.

În cazul de față, este vorba despre un număr foarte mare de consumatori ce au devenit peste noapte susținători ai unui întreg sistem bancar și mai puțin ai lor înșiși.

Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod rational și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară.

Sub aceste aspecte, astăzi sancționate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă și interese de grup, și o atitudine cartelară. Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dânsii o analiză a întregii situații.

Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume.

În perioada imediat următoare voi emite ordine de încetare a acestor practici și suntem pregătiți inclusiv de o luptă în instanță pentru miile de consumatori astăzi îngenuncheați de povara ratelor” – Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Acțiunea de control este se desfășoară în continuare, potrivit ANPC.

Articolul precedentAngajatorii vor putea plăti direct cheltuielile cu CREȘA pentru salariații cu copii
Articolul următorHibele ordonanței austerității: șefi puși în funcție în instituții, fără concurs! Documentul, publicat în Monitorul Oficial