Cadrele medicale amenință cu declanșarea grevei generale de săptămâna viitoare, dar intre timp continuă protestele. După mai bine de două ore de discuții cu premierul Marcel Ciolacu, sindicaliștii spun că li s-a promis creșterea salariilor, după ce la începutul lunii ianuarie au primit o majorare de 5 procente. Creșterea de 15% va fi dată în lunile martie și iunie, iar în întâlnirile următoare vor stabili cum se vor împărți banii. Chiar și așa, inechitățile din sistemul sanitar cresc, iar sporurile rămân blocate la nivelul anului 2018. Totodată, amenință cu greva și angajații din Administrația Publică Locală. Aceștia au depus documentele necesare la Palatul Victoria pentru acest demers. 

„Sporurile să fie plătite la salariul actual, nu la salariul din 2018. Personal suficient pentru a ne putea desfășura activitatea în condiții normale, nu cerem nimic care să nu ni se cuvină. Drepturile noastre le cerem, să se respecte. Lucrăm normați sub personal, salariile sunt cele mai mici din sistemul bugetar, noi încă suntem pe fosta lege a salarizarii. Nu ne simțim apreciați, ne simtim codașii sistemului bugetar”, a spus un protestatar.

„Volumul de muncă mare nu face altceva decât să facem lucrurile din ce în ce mai în pripă încercând să-i salvăm pe toți, există risc mare de malpraxis pentru ca volumul de muncă s-a dublat”, a spus Răzvan Gae, liderul Sanitas.

„Am stabilit și Guvernul a acceptat ca, în anul 2024, lucrătorii din sistemul sanitar vor avea o creștere de 20% pe salariul de bază. Am obținut și promisiunea de creștere pentru personalul de specialitate din asistența socială, noi suntem salarizați în aceeași anexă a legii. Această creștere cel mai probabil va fi etapizată și se va încheia în luna iunie”, a spus Iulian Pope, lider Sanitas.

Nu doar cadrele medicale au ieșit în stradă să amenințe cu greva generală, ci și angajații din primării amenință că vor sista activitatea de la începutul lunii februarie din cauza nivelului scăzut de salarizare. Ei spun că au același salariu ca un muncitor necalificat.

Lucian Puiu: „Acțiunea noastră de protest are 3 revendicări principale: vrem doar să ni se acorde drepturile legale. Nu a existat nicio întâlnire sau solicitare a vreunui reprezentant din Guvern de a ne întâlni pe acest subiect”.

Oamenii nu vor să renunțe la proteste până când revendicările lor nu vor fi luate în serios de guvernanți și nu vor fi puse în aplicare. 

 

Sursa: Realitatea Medicala

Articolul precedentContinuă sau nu plafonarea preţurilor la alimente – Anunțul lui Marcel Ciolacu
Articolul următorȘefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, invită fermierii și procesatorii la dialog

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau