Consultarea pulică este o dovada de transparență și echilibru decizional. Asta în teorie. Dar când nu de multe ori consultarea este doar un simulacru menit să pună presiune pe o companie angrenată într-un amplu proces investițional.

Cel mai recent exemplu: Consultarea publică a Autorității de Comunicații (ANCOM), unde președinte este fostul prim-ministru PSD demis, demis de PSD, si pus de PSD la șefia ANCOM, Sorin Grindeanu.  Consultarea privind tarifele pentru infrastructura rețelei metropolitane a luat prin surpindere exact compania care are în concesiune construcţia şi operarea reţelei de fibră optică a Municipiului Bucureşti.

Furnizorul de internet Netcity Telecom afirmă că susține nevoia de predictibilitate a reglementărilor pentru încurajarea investiţiilor private în infrastructura din România, fiind informat despre propunerea avansată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), potrivit căreia tarifele serviciilor de acces la rețeaua metropolitană de fibră optică să fie reglementate.

Investiţia în proiectul Netcity este în totalitate privată şi se bazează pe tarifele şi condiţiile de acces la reţea deja reglementate prin contractul de concesiune de lucrări publice, încheiat în parteneriat cu autoritatea contractantă, Municipiul Bucureşti, şi aprobat prin Hotărârea CGMB nr. 108 din anul 2008.

Compania precizează că susţine nevoia de predictibilitate a reglementărilor pentru încurajarea investiţiilor private în infrastructura din România dar rămâne un semn de întrebare legat de lansarea consultării publice fără nici o informare prealabilă a concesionarului.

”Reprezentanţii companiei vor analiza cu atenţie în perioada următoare efectele acestei propuneri şi se vor consulta cu reprezentanţii Primariei Municipiului Bucuresti şi ANCOM pentru a stabili în ce măsură termenii proiectului de decizie interferează cu contractul de concesiune, aspect extrem de important în procesul de elaborare a deciziei finale”,  se spune intr-un comunical Netcity Telecom.

”Managementul companiei consideră că investiţiile în infrastructură sunt vitale pentru creşterea şi dezvoltarea Bucureştiului, una dintre zonele metropolitane cu cea mai accelerată creştere din Uniunea Europeană. În consecinţă, orice decizie de modificare a cadrului de reglementare trebuie să ia în considerare nevoia de investiţii în infrastructura din Romania, dar şi aşteptările mediului de afaceri, care trebuie să îşi bazeze deciziile pe un cadru juridic şi de reglementare predictibil, în interesul consumatorilor şi participanţilor la piaţă”, concluzionează reprezentanţii companiei.

Netcity Telecom face parte dintr-un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie şi telecomunicaţii, alături de Electrogrup,  Direct One, Nova Power & Gas, precum şi WESEE, în care grupul are o deţinere de 40%, grup reunit sub umbrela holding-ului Electrogrup Infrastructure.

Un nou mod de pune încă un semn de întrebare asupra șanselor ca Romania să atragă investitori interesați în proiectele propuse de Guvern pentru a fi realizate prin Parteneriat Public Privat (PPP). Dacă statul Român își încalcă angajamentele dintr-un contract de concesiune ca acel pentru , si nu este singurul exemplul, ce credibilitate pentru a încheia alte parteneriate care presupun investiții mult mai mari și pe perioade de peste 20 de ani. Nu e vorba ca anumite greșeli nu trebuie și nu pot fi corectate mărețul cuvânt atât de des invocat de către autorități, predictibilitate, este golit de substanță.

 

Articolul precedentTeodorovici acceptă compromisul în problema TVA, la ECOFIN
Articolul următorSRTv, contract de 350 milioane de lei pe 4 ani cu RADIOCOM

Comments are closed.