Volumul investițiilor pe piața imobiliară din România a atins 8,5% din totalul pieței est-europene, aproape dublu față de cota de 4,7% din 2019, arată o analiză Colliers „CEE – Investment Scene Q1-Q4 2020”, publicată miercuri. Piața de profil a încheiat anul trecut cu o valoare totala a tranzactiilor de aproape 900 de milioane de euro, cu aproximativ 40% mai mult față de 2019.

Romania aproape si-a dublat ponderea in totalul investitiilor din regiune fata de anul precedent si a ajuns in liga mare, dupa Polonia si Republica Ceha, dar inaintea Ungariei, în contextul în care cele trei țări au înregistrat scăderi în volumele de investiții, România, Slovacia și Bulgaria au înregistrat tendințe pozitive.

„O caracteristică a regiunii în ansamblu – inclusiv a României – este faptul că, cel puțin până acum, nu am văzut o schimbare semnificativă către vânzări de active aflate într-o situație dificilă, pentru că majoritatea proprietarilor au fie planuri pe termen lung, fie așteaptă ca lucrurile să se stabilizeze. Acesta este o schimbare față de recesiunea din 2009-2010 și ar putea sugera că revenirea ulterioară de acum ar putea fi mult mai rapidă decât a fost după acea criză,” a explicat Laurențiu Lazăr, managing partner la Colliers România.

Sectorul birourilor a fost dominant în toată regiunea. Bucureștiul are unul dintre cele mai mari randamente investițional la acest tip de clădiri (de 7%), comparativ cu cel mult 4,25% în Praga, 4,65% în Varșovia sau 5,25% în Budapesta.

Mai departe, chiriile se mențin relativ stabile, potrivit datelor Colliers din raportul „CEE Investment Scene Q1-Q4 2020”, la 18 euro pe metru pătrat în clădirile premium din cele mai bune zone (și o medie de aproximativ 14 euro pe metrul pătrat), respectiv între 11 și 14,5 euro pe metru pătrat în alte zone din țară.

În următoarele 12 luni, sondajul Colliers pentru investitori „Global Capital Markets 2021 Investor Outlook Report” anticipează o revenire puternică. Apetitul investitorilor rămâne mare și în acest an, dar vor exista provocări ce țin de efectele pandemiei Covid-19. Birourile atrag un interes solid, deși investitorii sunt tot mai selectivi și se orientează spre piețe care dispun de mai multe lichidități și către marile orașe ale Europei.

De asemenea, investitorii văd oportunități în achiziția de terenuri sau suprafețe mai mari precum cele ocupate de magazinele universale și transformarea lor în clădiri rezidențiale, birouri sau chiar spații logistice.

Este evidentă o cerere importantă în segmentul centrelor de date, tot mai mulți investitori căutând să încheie parteneriate cu operatori specializați, deoarece activele care produc venituri în Europa sunt limitate. Activitatea este de așteptat să se concentreze din nou în jurul marilor centre ale regiunii.

 

Articolul precedentAutostrada de centură București devine realitate – primul pas făcut de Guvern chiar astăzi
Articolul următorCNAIR, cadou de 6,4 milioane de euro, din banii noștri, firmei VESTA, chiar în Ajunul Crăciunului. TUNUL financiar care-i va surprinde chiar și pe procurorii DNA