Europa ar putea scăpa de dependența față de gazele rusești până iarna viitoare, dar costurile și sacrificiile ar fi semnificative, arată analiza făcută de un influent think-tank din Bruxelles. Și Uniunea Europeană are un astfel de plan, însă cu un orizont de timp până în 2030.

Think-tank-ul Bruegel.org are prezintă un plan cu bătaie pentru iarna viitoare și crede că Europa se poate descurca fără gazele de la Gazprom, iarna viitoare, potrivit defapt.ro.

Analiza pornește de la premisa că, datorită importurilor record de gaz natural lichefiat din ultimele luni, din țări precum Statele Unite, Europa ar trebui să reziste toată vara fără deficite severe de energie, chiar dacă Rusia își întrerupe, intenționat sau accidental, furnizarea de gaze.

Bruegel explică faptul că importurile de gaze lichefiate pot crește, dar acestea depind de infrastructura existentă în UE, precum și de bunăvoința Japoniei și Coreei de Sud, care ar trebui să renunțe la o parte din livrări pentru ca ele să ajungă în UE.

ONG-ul din Bruxelles mai arată că, peste vară, ar trebui umplute la capacitate maximă depozitele de gaze din Uniunea Europeană, costul fiind de 70 de miliarde de euro, față de 10 miliarde de euro, anul trecut.

„Mesajul principal este: dacă UE este forțată sau dispusă să suporte costurile, ar trebui să fie posibilă înlocuirea gazului rusesc deja pentru iarna viitoare fără ca activitatea economică să fie distrusă, oamenii să înghețe sau să se ajungă la întreruperea furnizării de energie electrică. Dar pe teren, vor trebui revizuite zeci de reglementări (…) mulți bani vor trebui să fie cheltuiți rapid și vor fi luate decizii grele. În multe cazuri, timpul va fi prea scurt pentru răspunsuri perfecte”.

Un astfel de demers ridică însă o serie de provocări, cele mai importante fiind legate de prețul achizițiilor, de distribuirea echitabilă între țări și de repartizarea costurilor, arată bruegel.org.

Articolul precedentSă mori sufocat de geografie
Articolul următorPrețurile la carburanți au sărit în aer. În unele orașe benzina este 11 lei litrul. Virgil Popescu: „Avem suficiente stocuri”. Premierul Ciucă vrea controale la benzinării