Americanii sunt în grafic: crește PIB-ul, scade șomajul

Economia Statelor Unite a creat, în luna iulie, mai puține locuri de muncă decât estimările, pe măsură ce ocuparea forței de muncă în sectoarele transporturilor și utilităților a scăzut, dar pe fondul unei raport cerere-ofertă echilibart pe piața forței de muncă.

Au fost create, în luna trecută, 157.000 de noi locuri de muncă, conform unui anunț al Departamentul Muncii al Statelor Unite. În plus, acesta a mai anunțat o revizuire pozitivă a numărului locurilor de muncă ce s-au creat în lunile mai și iunie de 59.000 în raport cu cel raportat anterior. Economia trebuie să genereze aproximativ 120.000 de locuri de muncă pe lună pentru a ține pasul cu cei care se retrag din activitatea odata ajunsi la varsta pensionării.

În același timp, rata șomajului a scăzut cu o zecime de punct procentual, ajungând la 3,9% în iulie. Această rată scăzută a șomajului ar putea permite Federal Rezerve să majoreze din nou dobânzile în septembrie, conform Reuters.

Rata șomajului în Statele Unite, sursa: tradingeconomics.com

Ușoara încetinire a ritmului angajărilor nu pare să fie rezultatul tensiunilor comerciale, care s-au majorat în perioada recentă, ci mai degrabă lipsei de lucrători. Există aproximativ 6,6 milioane de locuri de muncă nefolosite în Statele Unite. Un sondaj privind întreprinderile mici și mijlocii publicat joi a arătat un număr record în luna iulie al companiilor care au raportat că nu au putut găsi lucrători, acest aspect conducând la creșterea constantă a salariilor.

Venitul mediu orar a crescut cu șapte cenți, sau cu 0,3%, în iulie, după ce a înregistrat o creștere cu 0,1% în iunie. Creșterea anuală a salariilor a rămas neschimbată la 2,7% pentru luna iulie.

Aceste date vin în contextul unei economii care a înregistrat o creștere considerabil mai puternică în cel de-al doilea trimestru. PIB-ul a crescut cu 4,1% în perioada respectivă, iar trimestrul al treilea este de așteptat să consemneze avansuri la un ritm susținut.

Articolul precedentCriza de lichidități bugetare, primul semn al crizei economice (analiză de Sorin Dinu)
Articolul următorGoldman Sachs nu aderă la mania criptomonedelor și ia ”distanță” de Bitcoin

Comments are closed.