Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, joi, că a amendat 9 dintre furnizorii de energie electrică şi gaze naturale pe care i-a controlat. Sancțiunile contravenționale însumează 2,63 de milioane de lei.

ANRE a anunțat că, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societățile CEZ VÂNZARE, ELECTRICA FURNIZARE și RES ENERGY SOLUTIONS nu au emis facturi aferente consumului de energie electrică și gaze naturale conținând schema de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021.

Pentru faptele săvârșite, societățile în cauză au fost sancționate cu amendă contravențională după cum urmează:

 • CEZ VÂNZARE (gaze naturale)                                  200.000 lei
 • CEZ VÂNZARE (energie electrică)                             10.000 lei
 • ELECTRICA FURNIZARE (gaze naturale)                 200.000 lei
 • RES ENERGY SOLUTIONS (energie electrică)         10.000 lei

Totodată, au fost dispuse măsuri pentru toţi furnizorii de a respecta prevederile legale în sensul facturării consumului de gaze naturale cu aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia.

ANRE a anunțat alte sancțiuni după finalizarea mai multor acțiuni de control în sectorul energiei electrice și gazelor naturale după ce au fost verficate , prin care s-a verificat respectarea:

 • obligația de transmitere, în termen de 5 zile calendaristice de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de gaze naturale și plata compensațiilor aferente în cazul depășirii termenului;
 • obligația de transmitere, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de energie electrică și plata compensațiilor aferente în cazul depășirii termenului;
 • obligația privind emiterea facturii cu decontul final de lichidare şi transmiterea acesteia clientului final, în termen de maximum 42 de zile de la data schimbării efective a furnizorului de energie electrică sau gaze naturale.

Furnizori de energie electrică:

 • ELECTRICA FURNIZARE                400.000 lei
 • E.ON ENERGIE                                400.000 lei
 • HIDROELECTRICA                           90.000 lei
 • TINMAR ENERGY                             60.000 lei
 • CEZ VÂNZARE                                  20.000 lei

Furnizori de gaze naturale:

 • ENGIE                                               400.000 lei
 • E.ON ENERGIE                                400.000 lei
 • ENERGIE GAS & POWER               100.000 lei

În plus, la societatea CEZ VÂNZARE a fost finalizată o acțiune de control, în domeniul gazelor naturale, prin care s-a verificat respectarea obligației de returnare către clientului final, în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii cu decontul final, a sumei datorate, în situația în care decontul final de lichidare conține un sold negativ.

 

Și societatea EURO SEVEN INDUSTRY a mai fost amendată, după finalizarea unei acțiuni de control, în ceea ce privește neîndeplinirea măsurilor dispuse printr-un proces verbal de constatare și sancționare aplicat în perioada anterioară,  aplicându-se amendă contravențională în valoare de 100.000 lei, pentru facturarea clienților finali, în mod greșit, a costurilor generate de dezechilibrele zilnice și de depășirea capacității de transport și a dispus societății ca, în termen de 45 de zile de la data comunicării procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, să restituie clienților finali din portofoliu, sumele de bani facturate și încasate în mod nejustificat, se arată în comunicatul de presă ANRE.

 

Articolul precedentOficial ANRE: Cei care au dubii legate de facturi să nu plătească până nu primesc explicații
Articolul următorGabriela Firea: „Singura „realizare” a lui Nicușor Dan a fost scumpirea biletelor STB”