Amenințările războiului comercial forțează China să intervină în sprijinul băncilor și al economiei

Banca centrală a Chinei a anunțat, duminică, o reducere neașteptată a nivelului de numerar pe care băncile trebuie să-l dețină ca rezerve, intensificând astfel inițiativele de reducere a costurilor de finanțare și de stimulare a creșterii, pe fondul preocupărilor legate de reducerea economică din cauza unui conflict comercial cu Statele Unite.

Reducerea rezervelor minime obligatorii, a patra astfel de operațiune pusă în practică de către Banca Populară Chineză (PBOC) în acest an, vine ca urmare a inițiativei Beijing-ului prin care s-a angajat să accelereze planurile de a investi miliarde de dolari în proiecte de infrastructură, economia înregistrând scăderi semnificative la capitolul creștere a investițiilor, relatează Reuters.

Ratele rezervelor obligatorii (RRR) – în prezent situate la 15,5% pentru creditorii mari și de 13,5% pentru băncile mai mici vor fi reduse cu 100 de puncte de bază cu începere din 15 octombrie, a declarat banca centrală. Măsura este identică cu cea pe care a implementat-o în luna aprilie a acestui an, economiștii anticipând că vor mai urma astfel de măsuri.

Beijingul a intensificat sprijinul acordat lichidității din sistemul financiar în acest an, în timp ce responsabilii politici s-au concentrat pe temerile îngrijorătoare ce țin de ieșirile de capital și au căutat să calmeze piețele, într-un climat în care crește anxietatea că un război comercial cu Statele Unite ar putea da o lovitură dăunătoare economiei.

Yuanul s-a confruntat cu o puternică presiune pe vânzare în acest an, pierzând peste 8% între martie și august, odată cu intensificarea temerilor din piață însă, de atunci și-a mai redus din moment ce pierderi ca urmare a intensificării sprijinului acordat de autorități.

Mișcarea de duminică va injecta în sistemul bancar 750 de miliarde de yuani (109,2 miliarde de dolari) în numerar, eliberând un total de 1,2 miliarde de yuani în lichiditate, cu 450 de miliarde de yuani pentru compensarea împrumuturilor acordate de facilitatea de împrumut pe termen mediu (MLF).

Măsura, anunțată în cu ocazia sărbătorii Zilei Naționale a Chinei, indică faptul că banca centrală este îngrijorată de impactul „șocurilor externe” din piețe, cum ar fi un discurs de săptămâna trecută de către vicepreședintele american Mike Pence, a declarat Zhang Yi, economist-șef la Zhonghai Shengrong Capital Management.

Pence a intensificat, joi, campania de presiune a Washingtonului împotriva Beijingului, acuzând China de eforturile sale „maligne” de a îl submina pe președintele american Donald Trump înaintea alegerilor pentru Congresul de luna viitoare și de acțiunile militare din Marea Chinei de Sud.

Discursul lui Pence a marcat o abordare tăioasă a SUA față de China, depășind-o pe cea a războiului comercial dintre cele două mari economii ale lumii, ceea ce a crescut preocupările legate de perspectivele economiei Chinei.

Rata de creștere economică a Chinei a încetinit ușor până la 6,7% în al doilea trimestru față de anul trecut, peste nivelul țintă al întregului an al guvernului de aproximativ 6,5%. Dar, unii indicatori cheie ai activității economice au slăbit mai puternic.

Spre exemplu, investițiile în active fixe cresc în ritmul cel mai scăzut înregistrat, în timp ce creditele neperformante au crescut în al doilea trimestru, de asemenea, falimentele. Rata șomajului la nivel național a crescut la 5,1% în luna iulie

Articolul precedentReglementatorul piețelor europene bugetează o sumă de 1,1 milioane de euro pentru monitorizarea criptomonedelor și a fintech-urilor
Articolul următorREVISTA PRESEI – Câți bani au pierdut anul acesta companiile municipale ale Capitalei

Comments are closed.