Reglementatorul piețelor europene bugetează o sumă de 1,1 milioane de euro pentru monitorizarea criptomonedelor și a fintech-urilor

Supraveghetorul piețelor financiare din Uniunea Europeană a dezvăluit că va aloca peste 1 milion de euro pentru activitățile de monitorizare a criptomonedelor și a activităților fintech pentru anul 2019.

Așa cum rezultă din documentația publicată recent, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) își face publice prioritățile cele mai importante pentru anul următor și stabilește, în continuare, bugetarea și nevoile de personal pentru toate domeniile principale de interes.

Entitatea explică în documentul citat că, în cadrul mandatului său de a proteja bunăstarea financiară a blocului economic comunitar, ea acordă o „atenție deosebită” inovării financiare, inclusiv activelor cripto, adăugând însă că va căuta în mod activ problemele și riscurile legate de astfel de activități.

În plus, aceasta va ajuta suplimentar în ceea ce privește coordonarea inițiativelor de reglementare din regiune pentru monitorizarea piețelor și promovarea celor mai bune practici, inclusiv furnizarea de consultanță sau propunerea de implementare a unor „inițiative relevante acolo unde este nevoie”.

Obiectivul principal al ESMA pentru anul următor, afirmă acesta, este de „Realizare a unei abordări coordonate a reglementării și tratamentului de supraveghere a activităților financiare noi sau inovatoare și acordarea de consultanță instituțiilor Uniunii Europene, participanților la piață sau consumatorilor”.

De asemenea, ESMA intenționează să pună în aplicare un cadru de lucru bazat pe competențele de intervenție asupra produselor, competențe ce sunt prevăzute de Directiva UE privind piețele instrumentelor financiare (MiFIR).

Acesta din urmă se referă în mod explicit la noi măsuri privind ofertele pe contracte pe diferență de curs (CFD) și/sau a opțiunilor binare pentru investitorii de retail.

Acestea includ interzicerea comercializării, distribuției sau vânzării opțiunilor binare către investitorii de retail și restricționarea comercializării, distribuției sau vânzării CFD-urilor către investitorii de retail, inclusiv limitarea efectului de levier asupra pozițiilor deschise de către aceștia, prevenirea utilizării stimulentelor de către un furnizor de CFD-uri și o avertizare standardizată privind riscurile implicate.

În ansamblu, pentru planurile sale de monitorizare și colectare a informațiilor privind cripto-activele și fintech-urile din 2019, autoritatea menționată a bugetat 1.107.360 euro și șase angajați cu normă întreagă, conform coindesk.com.

Articolul precedentTeama de inflație și scăderea Wall-Street-ului. Cât de argumentată să fie această teamă?
Articolul următorAmenințările războiului comercial forțează China să intervină în sprijinul băncilor și al economiei

Comments are closed.