AmCham: Securitatea energetică în pericol, investițiile private au scăzut dramatic

Securitatea energetică a României poate fi afectată de lipsa investiţiilor, semnalează organizația investitorilor americani.

Camera de Comerț Americană din România (AmCham România) monitorizează îndeaproape fluxurile de investiții din economia românească și, în acest context, subliniază lipsa investițiilor private într-unul dintre pilonii strategici ai economiei – sectorul de producere a energiei electrice, se arată într-un comunicat al organizației.

„Practic, în ultimii ani, investițiile private au scăzut dramatic, aproape de zero”, spun oficialii AmCham.

Aceștia arată că parcurile de producere a energiei din România din surse convenționale sunt vechi și necesită investiții masive de capital. Capacitățile importante de utilizare se află pe punctul de a fi închise, datorită atingerii duratei de exploatare a acestora sau datorită respectării legislației europene privind mediul sau numai din motive de eficiență economică. Cu toate acestea, o importantă sursă de finanțare pentru înlocuirea unor astfel de capacități, capitalul privat, se confruntă cu obstacole insurmontabile create de legislația în vigoare.

„Astfel de obstacole pot provoca vulnerabilități în securitatea energetică a României, dat fiind faptul că punerea în aplicare a unor noi proiecte, de la studiul de fezabilitate până la punerea în funcțiune, depăşeşte valorile caracteristice termenului mediu. De exemplu, proiectele prioritare prezentate în proiectul de strategie energetică necesită peste 5 ani între decizia de investiție și punerea în funcțiune”, menționează documentul citat.

În ultimii ani, AmCham România și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele nefavorabile ale unor prevederi din legislația primară care au împiedicat în totalitate investițiile private, precum și intențiile instituțiilor financiare de a susține astfel de investiții.

„Articolele 23 și 28 din Legea privind energia și gazele naturale nr. 123/2012 elimină posibilitatea de a ajunge la acorduri bilaterale negociate, utilizate ca instrumente de garantare pentru obținerea finanțării pentru proiectele noi”, precizează comunicatul.

Deși acest lucru a fost semnalat în mod repetat pe mai multe canale factorilor de decizie – Parlamentul, Guvernul și Autoritatea de reglementare – blocajul generat de legislația adoptată în 2012 continuă să fie în vigoare, în ciuda asigurărilor că va fi luată în considerare adoptarea unei legislații care să permită investiții private.

În opinia investitorilor americani, situația actuală descurajează finanțarea terților și inițiativele private din sectorul de producere a energiei electrice atât din surse convenționale, cât și din surse regenerabile.

AmCham România reiterează faptul că încercările de a inversa acest blocaj prin revizuirea legislației secundare sau a platformelor de tranzacționare centralizate nu sunt suficiente pentru a oferi soluții acceptabile investitorilor privați și instituțiilor financiare, fiind necesară revizuirea legislației primare.

În absența unor măsuri eficiente, consecința pe termen mediu va fi o capacitate insuficientă de generare a energiei electrice în România, care ar avea un impact direct asupra securității energetice a României.

Articolul precedentConcurs antreprenorial pentru liceeni. Premii: burse de peste 50.000 euro
Articolul următorGermania stranuta. Partenerul comercial nr 1 al României, prima scădere a PIB, în 3 ani.

Comments are closed.