Alianță Rusia și China impotriva protectionismului american

Președinții Chinei și Rusiei, Xi Jinping și, respectiv, Vladimir Putin, au insistat, joi, asupra necesității de a „consolida” cooperarea între țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), apel ce survine într-un climat al războiului comercial inițiat de Statele Unite.

„Conflictele politice și escaladarea protecționismului și unilateralismului afectează direct dezvoltarea piețelor emergente şi a piețelor în curs de dezvoltare’, a apreciat președintele chinez în cea de-a doua zi a summit-ului BRICS de la Johannesburg conform France Press, citată de Agerpres.

„Trebuie să rămânem consecvenți multilateralismului”, a insistat Jinping. În acest context, „țările BRICS trebuie să-și consolideze parteneriatul strategic pentru a face din următorul deceniu o nouă decadă de aur”.

Totodată, el a lansat un apel către forumul celor cinci țări emergente, format în 2009, „să deblocheze potențialul enorm al cooperării lor economice”.

La rândul său, președintele rus a apreciat că țările BRICS „joacă un rol unic în economia mondială” și că „acesta contribuie cu 42% la PIB-ul mondial, iar respectiva cotă continuă să crească”. „În 2017, comerțul între țările BRICS a crescut cu 30% și intenționăm să dezvoltăm și mai mult acest parteneriat’, a completat el.

Aceste apeluri la cooperare survin în timp ce președintele american Donald Trump a declanșat, în ultimele luni, o serie întreagă de ostilități comerciale împotriva Beijingului, Bruxellesului și Moscovei, notează AFP.

Președintele american a impus taxe vamale la importurile de oțel şi aluminiu, vizând în principal China, iar acum amenință să taxeze suplimentar toate importurile de bunuri ce provin din China.

Într-o încercare de a dezamorsa criza, Donald Trump și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-au întâlnit, miercuri, la Washington. Președintele american a promis că va revizui problema tarifelor vamale americane pentru importurile de oțel și aluminiu din Uniunea Europeană. De asemenea, Trump și Juncker au anunțat o serie de decizii vamale în domeniile agriculturii, industriei și energiei, dar al căror conținut exact rămâne să fie confirmat.

Articolul precedentPicajul acțiunilor Facebook, ca valoare, este cel mai mare din istoria piețelor de capital
Articolul următorStagnarea economiei. Numărul angajărilor va încetini în perioada următoare (INS)

Comments are closed.