Pe fondul crizei energiei, marile companii europene de distribuţie au demarat ample negocieri de prețuri cu marii producători de alimente, în încercarea de a-şi păstra cumpărătorii şi a-şi proteja profiturile.

În mod normal companiile care produc bunuri de consum şi retailerii negociază contractele anuale de preţuri spre finalul anului, în multe părţi ale Europei. Însă mai mulţi experţi din industrie au declarat pentru Reuters că acum, în multe cazuri, negocierile s-au prelungit până în 2022 sau au fost redeschise după ce, teoretic, fuseseră încheiate, transmite Reuters, potrivit Agerpres..

Pentru cumpărătorii din zona euro, întrebarea este cât de rapid, şi cât de mult, vor creşte preţurile la produsele de zi cu zi.

Inflaţia în zona euro a atins un maxim istoric de 5,1% în luna ianuarie, cu mult peste prognozele Băncii Centrale Europene.

În toamna anului trecut, mai mulţi producători de alimente au majorat preţurile în Europa cu 5%-7% pentru unele produse, estimează firma de consultanţă Rabobank. Cyrille Filott, directorul echipei de produse alimentare de consum de la Rabobank, susţine că ulterior unii producători de alimente au cerut o nouă majorare cu 3%-5%.

Retailerul german Metro a menţionat o creştere de aproximativ 5% a inflaţiei produselor alimentare, din care o parte va fi transferată asupra clienţilor.

Lanţul de supermarketuri Carrefour a confirmat că se confruntă cu creşteri de preţuri în zona 3%-5%, similar cu ceea ce au sesizat şi rivalii săi.

Grupul olandez Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, a dezvăluit că a reuşit să-şi menţină marjele operaţionale stabile la 4,4% şi prin negocierea preţurilor, dar și prin eliminarea de la rafturi a unor produse ale căror preţuri au fost majorate.

Articolul precedent160.000 au restanțe la plata ratelor, previziunile analiștilor sunt sumbre
Articolul următorVIDEO Miza lui Rafila în scandalul pe banii din PNRR – Un fost ministru al Sănătății aruncă BOMBA. Dezvăluiri, la Legile puterii