Tot mai mulți români se tem că vor rămâne în urmă cu plata ratelor din cauza valului de scumpiri. Alimentele, energia, dar și serviciile ne costă deja mult mai mult decât anul trecut. Mau mult, indicele ROBOR a crescut în ultimele luni, atingând cel mai înalt nivel din ultimii 8 ani. În acest context, amânarea plăților ar putea fi discutată din nou de Guvern, care pregătește un set de măsuri pentru cei care nu mai reușesc să își achite dările. 

Ca urmare a exploziei indicelui ROBOR, ratele românilor au devenit și ele mai împovărătoare, de la o lună la alta. De exemplu, la un credit în valoare de 225.000 de lei, de exemplu, o rată a crescut cu 300 de lei în doar 2 ani.

În acest context, autoritățile pregătesc un set de măsuri care să le vină în ajutor celor care nu mai fac față scumpirilor. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis că toate variantele sunt pe masă. Inclusiv posibilitatea ca românii să amâne plata ratelor. Specialiștii spun că ar fi nevoie de o astfel de măsură, cu toate că nu va fi ușor de pus în practică.

„O amânare a ratelor pe un termen de 6 pana la 9 luni va fi însoțită de o dobândă la dobândă pe care românii trebuie să și-o asume si să o plătească. În aceste condiții, o soluție ar putea fi să meargă chiar ei înșiși până atunci la banca și să încerce să negocieze cu banca o reeșalonare a împrumuturilor,” a declarat analistul Adrian Negrescu pentru Realitatea Plus.

Peste 1,4 milioane de români au în prezent credite la bănci, iar 160.000 dintre aceștia au și restanțe. Banca Națională avertizează că anul acesta rata creditelor neperformante ar putea ajunge la valoarea înfiorătoare de 9,9%, iar situația țării noastre va fi din ce în ce mai grea.

Articolul precedentMinistrul Energiei: Am lansat în dezbatere ghiduri pentru accesarea a sute de milioane de euro din PNRR
Articolul următorAlertă în Europa. Marile lanțuri de magazine retrag produse, se anunță scumpiri