Alertă ! 725 focare de pestă porcină, în 10 județe. Peste 70.000 de porci sacrificați

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a publicat, miercuri, un comunicat cu date alarmante, care arată incapacitatea autorităților în a stopa răspândirea pestei porcine în țară.

Numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate pe teritoriul României a ajuns la 725, acestea fiind active în 10 judeţe din nord-vestul şi sud-estul ţării, respectiv în 156 de localităţi, potrivit ANSVSA.

”De la data confirmării prezenței virusului în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în două zone geografice. În zona de N-V a României, boala evoluează în 3 județe, Satu-Mare, Sălaj şi Bihor, prezența virusului fiind confirmată în 14 localităţi. Au fost uciși 1.382 de porci domestici și au fost afectaţi 14 porci mistreți”, arată comunicatul.

În zona de S-E a României, boala a fost confirmată în 142 de localităţi, din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov. Au fost uciși 46.286 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 8 exploatații comerciale de mare capacitate, până la data de 22 august, au fost uciși 70.036 de porci, potrivit ANSVSA.

Au fost afectaţi 18 de porci mistreți.

Potrivit autorității, la 22 august situația evoluției focarelor de PPA era următoarea:

Regiunea de N-V a României:

–        Județul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populației și 10 cazuri la mistreți;

–        Județul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț;

–        Judeţul Sălaj – 3 cazuri la mistreţi.

Regiunea de S-E a României:

–        Județul Tulcea – 514 focare, din care 508 focare în gospodăriile populației, un focar într-o exploataţie comercială de tip A, 4 focare în exploatații comerciale industriale, un focar într-un abator aparținând unei exploatții comerciale și 17 cazuri la mistreți;

–        Județul Brăila – 29 de focare în gopodăriile populației și 2 în exploatații comerciale;

–        Județul Constanța – 53 de focare în gospodăriile populației;

–        Judeţul Ialomiţa – 89 de focare în gospodăriile populației și un caz la mistreț;

–        Judeţul Galaţi – 2 focare în gospodăriile populației;

–        Județul Ilfov – un focar într-o anexă a unei stâne;

–        Județul Călărași – 2 focare în gospodăriile populației.

Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a împiedica răspândirea bolii, precizează instituția.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

ANSVSA precizează, din nou, că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

 

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentMinisterul Transporturilor desființează o firmă susținută 100% de stat
Articolul următorChinezul se îmbracă de la Prada. Mărcile de lux sfidează războiul comercial

Comments are closed.