Ministerul Transporturilor desființează o firmă susținută 100% de stat

Ministerul Transporturilor propune, printr-un proiect de lege, desfiinţarea Companiei Naţionale de Radiocomunicaţii Navale – RADIONAV.

„Din anul 2017 RADIONAV nu mai înregistrează venituri proprii, întreaga activitate a companiei fiind susținută din alocațiile bugetare de la bugetul de stat”, se arată în motivarea la proiectul de act normativ, publicată pe site-ul ministerului.

Desființarea acestei firme „va avea ca rezultat diminuarea cheltuielilor de la bugetul de stat cu sumele aferente alocațiilor bugetare” destinate firmei, în valoare de aproximativ 3 milioane de lei pe an, menționează documentul citat.

RADIONAV este una dintre societățile care se supun prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă, cu modificările și completările ulterioare.

Din anul 2017 managementul companiei nu poate fi asigurat în condițiile legii deoarece „întreaga activitate a companiei este subvenționată de la bugetul de stat, în timp ce toate cheltuielile aferente contractelor de mandat trebuie suportate din veniturile proprii ale companiei”, susține Ministerul Transporturilor.

Totodată, o parte dintre activitățile aferente Serviciului Public de Radiocomunicații Navale de Apel, Pericol și Salvare „sunt parțial caduce, iar parțial se pot asigura de către Autoritatea Navală Română”, afirmă reprezentanții instituției.

De la data desființării RADIONAV, activitatea acestei companii urmează să fie preluată de Autoritatea Navală Română, instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral din venituri proprii, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.

Potrivit proiectului de act normative, activele şi pasivele aferente patrimoniului se preiau de Autoritatea Navală Română pe baza situaţiilor financiare de încetare a activităţii întocmite potrivit legislației în vigoare

Personalul contractual angajat al companiei va fi preluat, de asemenea, de Autoritatea Navală Română, și va beneficia de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de funcții din cadrul Autorității Navale Române.

De la data desființării RADIONAV, Autoritatea Navală Română preia toate drepturile şi obligaţiile companiei și se substituie în toate litigiile în curs ale acesteia, prevede proiectul de act normativ.

Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, RADIONAV a realizat în 2017 o cifră de afaceri netă de circa 3,2 milioane de lei și un profit net de 9.080 de lei, cu un număr mediu de 55 de angajați.

Articolul precedentUE are mai puțini șomeri, România mai multe joburi libere
Articolul următorAlertă ! 725 focare de pestă porcină, în 10 județe. Peste 70.000 de porci sacrificați

Comments are closed.