Minimele de azi sunt doar punctul de plecare pentru maximele de mâine – interviu cu un investitor avizat

Nu ne aflăm, nici pe departe, la începutul unei perioade de acalmie pentru piețe. Și nici într-un climat despre care să putem afirma că este stabil, previzibil și lipsit de riscuri.

La ce să ne așteptăm în continuare? Cum se poziționează investitorii în preajma debutului sezonului de raportări financiare ale companiilor listate la Bursa de Valori București, dar și aspectele legate de alegerile din SUA sunt doar câteva dintre temele pentru care i-am cerut opinia lui Mircea Iliescu, investitor la Bursa de Valori București și blogger la BVBescu.ro.

Liviu Moldovan: Cum vezi ieșirea din turbulențele prezente în piețele internaționale?

Mircea Iliescu: Atât timp căt ele nu vor fi dublate de o recesiune economică, vor fi doar un pretext pentru o corecție a piețelor, pentru că și așa cotațiile sunt considerate a fi supraevaluate. Momentan asistăm la un joc între cumpărători și vânzători – unii vor să cumpere ieftin, ceilalți vor să vândă scump. Se vede în acest moment că majorarea dobânzii de referința la dolar de către FED și războiul taxelor pornit de Trump sunt doar zgomot de fundal, pretext de panică pentru vânzători spre bucuria cumpărătorilor. Se prea poate ca, într-un final, piața să se liniștească, iar minimele de „astăzi” vor fi deveni un punct de plecare pentru maximele de „mâine”.

LM: Am putea avea parte de un raliu pe final de an pentru Wall-Street?

MI: Răspunsul se încadrează în cel de la întrebarea anterioară, cu mențiunea că, în SUA investitorii cu siguranță se pregătesc de „efectul Decembrie”. Așadar, având în vedere că datele fundamentale din piață sunt cel puțin rezonabile, probabil vom vedea și în acest an un raliu de Crăciun pe Wall-Street.

LM: În ceea ce privește piața locală de capital: sezonul de raportări financiare „bate la ușă”. La ce să se aștepte investitorii?

MI: Deși este foarte probabil ca această creștere economică bazată pe consum să genereze, în final, o recesiune economică, totuși companiile au profitat, în ultimii ani, de oportunitatea de moment pe care guvernarea PSD le-a oferit-o. Astfel, în intervalul menționat, am putut observa raportări financiare bune și foarte bune din partea majorității companiilor importante care sunt listate la Bursa de Valori București. Cel mai probabil, raportările la 9 luni care vor veni la jumătatea lunii noiembrie vor fi bune. Deja avem câteva rezultate notabile, din partea BCR, OMV Petrom si Teraplast, care au anunțat profituri mai mari cu 40-80%. Cu toate acestea, în opinia mea, aceste raportări vor avea o importanta mai mare decât cele la 3 și 6 luni din acest an, pentru că piața le va analiza cu mai multa atenție. Deja am observat, odată cu raportările semestriale, ca s-a înmulțit numărul companiilor care au raportat profituri mai mici in S1 2018 fata de S1 2017. Dacă tendința se va confirma, probabil vom putea spune atunci ca avem primele semne care anunță declinul economic.

LM: Ce crezi ca vor conta mai mult în evoluțiile de până la finele anului: rezultatele financiare sau politicile de dividend?

MI: Practic, raportările din luna noiembrie nu fac decât să le ofere investitorilor posibilitatea de a-și face o idee în privința posibilelor propuneri de dividende pe care companiile le vor anunța în lunile februarie-martie din 2019. Însă, până atunci, mai avem și raportările aferente T4, dar și destul de multe potențiale turbulențe politice la nivel național, în special, dar și internațional – în secundar, momentan. Eu merg pe mâna rezultatelor financiare. Până în luna februarie 2019 încă mai este cale lungă și, din experiența mea în piață, nu s-a prea obișnuit la BVB sa avem un raliu pe dividende înainte de raportările la T4.

LM: Daca ar fi sa alegi emitentul preferat din piața locală de capital, care ar fi acela?

MI: Există mai multe companii pe care le urmăresc constant. Personal, aș merge și în acest an pe mâna băncilor. Apetitul pentru consum generează cu siguranță apetit pentru creditare. Pe de alta parte, companiile au profitat în ultimii ani de creșterea economică și au avut politici de dezvoltare, ceea ce se traduce în nevoie de finanțare, care în Romania este preponderent furnizată de sectorul bancar. Desigur, este o armă cu două taișuri, pentru că în cazul în care dobânzile vor crește prea mult, este posibil să începem să vedem probleme mari la returnarea creditelor, insolvente sau falimente, ceea ce va duce la creșterea portofoliului de credite neperformante și, implicit, provizioane mai mari pentru bănci. Dar, pana atunci, ca evoluție în piata locală de capital, aș merge pe mâna Băncii Transilvania, care ne-a obișnuit constant cu rezultate bune și răsplată pe măsură pentru investitori.

Un alt emitent interesant este, în opinia mea, Teraplast. Este una dintre puținele companii listate la BVB care are șanse să se transforme într-o multinațională românească. Este o societate care anul trecut a realizat o serie de achiziții interesante, printre care și o fabrică în Serbia și care, în următorii ani, ar putea să ne ofere surprize foarte frumoase ca evoluție a cifrei de afaceri și a profitului. Deja primele semne se văd, Teraplast și-a dublat cifra de afaceri la 9 luni, de la 295 mil. lei la 590 mil. lei, în timp ce profitul a crescut cu 44% față de perioada similară din 2017.

Un loc 3 în acest top, să spunem așa, l-aș acorda celor de la Bittnet Systems, una dintre cele două companii din sectorul IT listate la București care, la fel ca Teraplast, a făcut o serie de achiziții în perioada recentă și promite o creștere substanțială a business-ului. Un plus pentru ei, pe care personal îl apreciez foarte mult, este transparența cu care CEO-ul companiei transmite către acționari planurile și acțiunile pe care le întreprinde compania, foarte apropiat de modelul occidental de comunicare cu acționarii.

LM: Cât de mult vor putea să ne salveze de corecții majore politicile de dividend, în cazul în care piețele internaționale vor intra în „bear market territory”?

MI: Depinde foarte mult de ce fel de „bear market” vorbim. Pentru că una este să ai o corecție absolut firească în piață, după atâția ani de creșteri, și cu totul altceva ar fi un „hard landing” de, să zicem, 50%. Daca vom avea un „soft landing” pe extern, care nu va afecta foarte mult economia românească, probabil vom trece mai ușor peste. În final, la BVB totul va depinde de investitorii nerezidenți, care ar putea sa își micșoreze expunerile pe piețele de frontieră, cum este și cea românească, însă atunci va trebui să vedem daca își vor găsi contraparte și la ce cotații de preț.

LM: Ce riscuri consideri că planează acum asupra climatului investițional de la noi?

MI: Cele mai mari riscuri cred că sunt cele interne, cauzate de instabilitatea legislativă, de creșterea costurilor cu forța de muncă și de problemele penale ale liderilor politici. Totul va fi bine însă doar atât timp cât va mai funcționa această creștere bazată pe consum. Când ea va sucomba, este posibil să ne confruntăm cu probleme mari.

LM: la final de interviu, vreau sa revenim în actualitatea internațională: cum vezi, pe termen scurt, evoluția Wall-Street-ului, prin prisma alegerilor parțiale din Statele Unite?

MI: Eu cred ca piața deja a luat în calcul foarte posibila înfrângere a republicanilor în Camera Reprezentanților. Dacă se va materializa acest lucru, probabil vom vedea o scurtă perioadă de volatilitate în piață, apoi totul va continua conform planului. Daca republicanii vor reuși o surpriză și își vor menține ambele majorități în Congres, va trebui să vedem ce va înțelege piața din acest lucru. Experiența îmi spune că nu întotdeauna piața interpretează pozitiv știrile bune sau negativ știrile mai putin bune.

LM: Mircea, îți multumesc pentru opiniile împărtășite.

MI: Și eu îți multumesc pentru oportunitate.

Articolul precedentApple, retrogradată a doua oară într-o săptămână pentru scăderea vânzărilor iPhone
Articolul următorPSD schimbă vechea gardă: Mircea Ursache va lipsi de la audierile pentru șefia ASF. Bătălia se dă pentru un loc în eșalonul doi (UPDATE: Votul amânat, din nou, cu o săptămână)

Comments are closed.