Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, promite scăderea costului de finanţare şi sporirea atractivităţii ţării noastre ca destinaţie de investiţii după anunțul de vineri al agenției de rating Fitch.

 

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat vineri atât calificativul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, cât şi perspectiva stabilă, anunţă Ministerul Finanţelor Publice pe pagina sa de Facebook.

Conform sursei citate, decizia agenţiei este susţinută de nivelurile moderate ale datoriei publice şi al PIB-ului pe cap de locuitor, precum şi de evoluţia pozitivă a indicilor dezvoltării umane, care se situează la niveluri superioare faţă de alte ţări din aceeaşi categorie de rating recomandată pentru investiţii „BBB”.

„Reconfirmarea ratingului României de către agenţia Fitch, similar deciziei Standard & Poor’s din luna martie, reprezintă un pas important în demersul nostru de îmbunătăţire a ratingului de ţară. În perioada următoare ne vom concentra toate eforturile asupra consolidării predictibilităţii şi stabilităţii macroeconomice. Succesul acestui demers se va reflecta direct în scăderea costului de finanţare, creşterea competitivităţii companiilor româneşti şi în sporirea atractivităţii ţării noastre ca destinaţie de investiţii”, afirmă Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Principalii factori care ar putea conduce la îmbunătăţirea ratingului de ţară sunt: reducerea riscurilor asupra stabilităţii la nivel macroeconomic şi îmbunătăţirea credibilităţii politicilor macroeconomice, asigurarea consolidării fiscale care ar îmbunătăţi traiectoria pe termen lung a ponderii datoriei publice în PIB, precum şi îmbunătăţirea poziţiei financiare externe.

La mijlocul lunii martie, Agenţia de rating Standard & Poor’s (S&P) a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în moneda locală şi valută, precum şi perspectiva stabilă.

Articolul precedentMașina electrică, la modă, dar fără succes
Articolul următorMutare bombă pe piața televiziunilor de știri, ce se întâmplă cu Digi 24 TV