Mașinile cu propulsie electrică au cucerit saloanelee auto și spațiul virtual, nu și cote de piață. Asta pentru că, în România, dar și în Uniunea Europană, mașinile electrice se situează sub 1%.

În jumătate dintre țările Uniunii Europene, inclusiv în România, mai puțin de 1% dintre mașinile noi vândute în 2018 au fost electrice, în timp ce în Germania, Marea Britanie și Franța cota acestora este de numai 2%.

Vânzările de mașini electrice continuă să crească semnificativ în fiecare an în țările din Uniunea Europeană, însă cota de piață a acestora rămâne infimă în cele mai multe state europene, potrivit unei analize realizată de Asociația Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA).

Datele centralizate de ACEA la nivelul anului trecut arată că statele din centrul, estul și sudul Europei înregistrează vânzări foarte mici de mașini electrice raportat la numărul total de mașini vândute. Astfel, în Polonia, Slovacia, Cehia, Grecia și Lituania ponderea mașinilor electrice în totalul vânzărilor este de numai 0.2% – 0.4% din totalul mașinilor vândute.

Nici România nu excelează la acest capitol, întrucât cota de piață a mașinilor electrice a fost anul trecut de numai 0.5%, similară cu cele înregistrate în Italia și Estonia și puțin mai mică decât cea din Bulgaria (0.6%). Spania și Slovenia sunt alte două țări în care cota de piață a electricelor este mai mică de 1%.

Pe de altă parte, nici țările dezvoltate din Europa de Vest nu se bucură de o cotă de piață semnficativ mai mare pentru mașini electrice. Astfel, vânzările de electrice din Germania, Marea Britanie și Franța au depășit cu puțin pragul de 2%, în ciuda faptului că aceste țări au și locuitorii cu cele mai mari venituri de pe Bătrânul Continent.

O popularitate mai mare a mașinilor electrice găsim în Finlanda (4.7%), Olanda (6.7%) și Suedia (8%), în timp ce Norvegia este marea excepție de la regulă, cu o cotă de piață de 49% pentru electrice la nivelul anului trecut.

Practic, 80% din mașinile electrice au fost comercializate în numai 6 state europene, în timp ce la nivelul Uniunii Europene doar 2% din mașinile vândute au avut exclusiv motoare electrice.

Articolul precedentHidorelectrica, record de producțíe vineri, pe fondul precipitațiilor abundente
Articolul următorAgenţia Fitch, verdict despre ratingul de țară al României