Analistul economic Adrian Câciu a tras din nou un semnal de alarmă în legătură cu explozia prețurilor la energie. Acesta a anunțat, la Realitatea Plus, că scumpirile nu se vor opri dacă statul nu va lua o măsură și a avertizat că mai este doar un pas până la stagflație, adică menținerea ratei inflației la un nivel ridicat în paralel cu scăderea creșterii economice.

„Scumpirile nu se opresc, sunt în cascadă. Economia are un puroi, care nu dispare, e o tumoare. Și tumoarea aceea se numește prețul la energie. Și provoacă efecte toxice, in fiecare zi.

Atât timp cât nu vom stopa prețul la energie, intrăm în fenomenul de stagflație. Că acolo suntem în acest moment. Exact ca în criza petrolului din 70. Criza de atunci a fost generată când prețurile la petrol au explodat, iar economia mondiala nu a mai avut capacitatea să cumpere petrol la acele prețuri prohibitive”, a anunțat analistul economic Adrian Câciu, vineri seară, la Realitatea PLUS, în emisiunea „Controversat”.

„Oferta nu se mai poate vinde, nici cea de energie. În timpul în care încă se mai valorifică produce efecte in lant, scumpind și celelalte oferte.

Acesta spune că nu poate fi oprită criza prin compensări, subvenții.

„Bulgărele de zăpadă declanșat de prețurile la energie nu poate fi oprit sau pansat prin compensații. El trebuie neapărat stopat pentru că va continua să aibă efecte”, a mai atenționat analistul și a exemplificat cu prețurile la energie din ultimele zile.

„Vă dau un exemplu. Acum două zile, prețul cel mai ieftin pe comparatorul ANRE la energie electrică era 450 de lei MW . Astazi, cel mai ieftin era 620 de lei. Oare ce s-a întâmplat în două zile pe piață? Absolut nimic! Doar speculă!”, a declarat Câciu.

Analistul economic a adăugat că fenomenul se desfășoară în continuare pentru că „cei care vând văd că se poate, văd că statul nu ia nicio măsură. Iar dacă statul va plafona, ei spun să mă prindă cu un preț cât mai sus, să mi-l plafoneze acolo, și nu unde era ieri.

În timpul acesta sunt oameni care isi fac contracte noi și, cum îți e norocul, azi e o oferta, mâine, când închei contractul, e o oferta mai mare”.

„Lucrurile sunt scăpate de sub control”, este concluzia analistului economic Adrian Câciu în legătură cu criza prețului la energie în România.

Articolul precedentAnunț pentru românii care au polițe la City Insurance – Cine acoperă daunele după ce ASF a ridicat autorizația de funcționare a companiei
Articolul următorScumpirile energiei și gazelor naturale lovesc Marea Britanie, furnizorii cer sprijinul Guvernului