Compania americană Black Sea Oil & Gas, care operează în perimetrele Midia și Pelican di Marea Neagră, este a doua companie, după OMV, care anunță că din cauza întârzierii adoptării legii offshore amână pentru anul viitor decizia de a continua investițiile pentru punerea în exploatare a zăcământului de gaze naturale.

“Black Sea Oil & Gas evaluează în prezent impactul proiectului de Lege Offshore care a fost votat miercurea aceasta în plenul Camerei Deputaților. În paralel cu realizarea acestei evaluări, BSOG va continua, așa cum a făcut în ultimii trei ani, să avanseze cu toate activitățile necesare pentru a ajunge în punctul în care partenerii și acționarii vor putea lua o decizie în privința proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia. Aceste activități includ finalizarea studiilor de inginerie (studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și detaliile de execuție), îndeplinirea tuturor cerințelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de transport al gazelor naturale cu Transgaz S.A., a celui de vânzare-cumpărare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen îndelungat de achiziție, semnarea contractului de antrepriză generală și a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare și finalizarea cu succes a aranjamentelor financiare pentru asigurarea finanțării proiectului. Toate contractele menționate vor fi aplicabile doar în cazul obținerii deciziei finale de a investi în acest proiect. În momentul finalizării tuturor acestor activități, vor putea fi prezentate partenerilor și acționarilor spre examinare toate riscurile, costurile și potențiale venituri implicate de proiect. Rezultatul evaluării impactului acestei Legi Offshore asupra proiectului va fi în mod clar luat în calcul în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi”, precizează BSOG într-un comunicat de presă.

Legea offshore pare la o evaluare inițială că în privința reglementării procedurilor de autorizare a proiectelor este suficientă pentru ca un investitor să îndeplinească cerințele de autorizare, însă se pare că încă există anumite chestiuni care ar putea în continuare să creeze întârzieri sau eventuale blocaje, subliniază compania americană.

De asemenea, potrivit BSOG, în ceea ce privește dispozițiile fiscale, propunerile de taxare contravin asigurărilor și dispozițiilor legale oferite de statul român la momentul intrării investitorilor în concesiune, sunt foarte împovărătoare și probabil vor face România necompetitivă în comparație cu alte jurisdicții offshore.

”Deși BSOG a estimat că va fi în măsură să ia decizia finală de investiție în anul 2018, acum este clar că nu vom putea face acest lucru anul acesta”, conchide compania americană.

Compania Black Sea Oil & Gas este controlată de grupul american Carlyle, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume (detalii aici).

Legea offshore a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților, vot final înainte de trimiterea spre promulgare. Noutatea majoră o reprezintă adoptarea unui amendament propus de Virgil Popescu (PNL) care prevede că investitorii din Marea Neagră sunt protejați de posibile majorări de taxe și impozite. PSD nu s-a putut opune amendamentului, dat fiind că amendamentul a fost susținut de toate partidele, inclusiv ALDE.

 

Articolul precedentArcelorMittal și Nippon Steel preiau cel mai mare producător de oțel din India
Articolul următorJoacă de copil! În doar 30 de ore au fost epuizate cele 6000 de vouchere emise de PMB pentru achiziția de autoturisme noi

Comments are closed.