ArcelorMittal și Nippon Steel preiau cel mai mare producător de oțel din India

Creditorii companiei indiene Essar Steel au aprobat oferta comună a companiilor ArcelorMittal și Nippon Steel de preluare a pachetului majoritar.

Aceasta deschide calea pentru cele două companii de a prelua controlul asupra fabricii de oțel Essar, cu o producție de 10 milioane de tone pe an, cea mai mare din India.

Este pentru prima oară când marile grupuri din domeniu siderurgiei mondiale se implică pe piața indiană, una în creștere rapidă, fără a avea un partener local, transmite Reuters.

ArcelorMittal și Nippon Steel au declarat că au elaborat deja planuri de dublare a producției unității în următorii ani.

„Una din intențiile noastre pe termen lung vizează creșterea livrărilor de produse finite la 12-15 milioane de tone, prin adăugarea unor noi active de fier și oțel”, se arată într-un comunicat transmis de ArcelorMittal.

Fabrica Essar Steel din vestul statului Gujarat operează în prezent la 6,5 ​​milioane de tone pe an, pe fondul constrângerilor legate de aprovizionarea cu minereu de fier și al deficitului de gaze naturale necesare pentru funcționarea furnalelor combinatului.

ArcelorMittal şi Nippon Steel concurau cu grupul financiar rus VTB, JSW Steel şi Vedanta Resources pentru Essar Steel.

ArcelorMittal a anunţat vineri că va plăti în total 420 miliarde de rupii (5,73 miliarde de dolari) din datoriile Essar şi încă 80 miliarde de rupii vor fi alocaţi operaţiunilor zilnice şi majorării profitabilităţii.

„ArcelorMittal va deţine o participaţie majoritară, în timp ce Nippon Steel va avea o participaţie aproape egală”, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei nipone.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent că Essar este evaluat la cel puţin 6 miliarde de dolari.

Noua lege din India privind falimentul a declanşat o competiţie pentru activele din domeniul oţelului evaluate la peste 26 de miliarde de dolari, sporind interesul companiilor locale şi străine.

Essar Steel este afectată de cererea slabă şi de reducerea furnizării de gaze, care a afectat producţia. Compania era deţinută de fraţii miliardari Shashi şi Ruia din India, înainte de a fi plasată sub rezoluţia de insolvenţă, în august.

Cumpărătorii Essar sunt stimulaţi şi de planul premierului Narendra Modi de a cheltui masiv pentru modernizarea infrastructurii din India. Grupul mamă Essar are activităţi în domeniul petrolului, gazelor naturale, electricităţii, oţelului şi porturilor şi este presat de creditori să-şi reducă datoriile.

Articolul precedentPensionarul român, țepuit de stat cu 450 euro pe lună dacă nu depășește 75 de ani de viață
Articolul următorA doua companie anunță amânarea investițiilor pentru exploatarea hidrocarburilor din Marea Neagră

Comments are closed.