A dispărut un așa-numit paradis fiscal, dar au rămas totuși cel puțin 11 teritorii în vigoare.

 

Uniunea Europeană a scos vineri statul insular din Caraibe Dominica de pe lista neagră de paradisuri fiscale, după ce această ţară a abordat preocupările legate de facilitarea evaziunii fiscale, lăsând un total de 11 jurisdicţii pe listă, informează DPA.

„Dominica şi-a implementat angajamentele şi a abordat preocupările UE în ceea ce priveşte schimbul automat de informaţii financiare”, au declarat miniştrii de finanţe ai blocului comunitar într-un comunicat.

Această ţară a luat de asemenea măsuri prezentate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, se adaugă în comunicat.

„Această etapă justifică faptul că Dominica poate fi scoasă de pe lista UE de jurisdicţii necooperante”, se arată în comunicat.

Celelalte 11 jurisdicţii de pe listă sunt Samoa Americană, Belize, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad şi Tobago, Emiratele Arabe Unite, Insulele Virgine Americane şi Vanuatu.

Sistemul de listă neagră a UE a fost creat în 2017 ca parte a combaterii evaziunii fiscale în urma unor dezvăluiri precum Panama Papers şi Paradise Papers legate de utilizarea lacunelor juridice de către firme şi persoane fizice pentru a evita plata impozitelor.

Articolul precedentGara de Nord intră în modernizare pentru Euro 2020
Articolul următorȘeful Companiei de autostrăzi, evaluat de ministrul Răzvan Cuc