Cardiolog: Vă rugăm să nu vă reduceți tensiunea arterială cu medicamente. Cea mai bună băutură 7 picături…

Raportul ASF arată că doar 25% din prețul RCA reprezintă cleltuielile cu despăgubiri, iar 75% încasează firmele de asigurări, arată Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România C.O.T.A.R. În țările civilizate din UE, cheltuielile asiguratorilor sunt între 15-30%.

De asemenea, numărul de daune RCA nu a crescut, ci a scăzut semnificativ, din anul 2019 până în anul 2022, de la 400.358 de accidente la 341.470 de accidente. Datele pentru anul 2023 nu sunt încă publicate.

COTAR: Prelungirea plafonării tarifelor RCA dar nu la tariful de referinţa afişat de ASF

COTAR: PREȚUL RCA S-A DUBLAT, DAR NUMĂRUL DAUNELOR ACOPERITE A SCĂZUT

„Uniunea Asigurătorilor din România (UNSAR) – care din banii românilor reprezintă firmele de asigurări – ar trebui să aibă curajul să spună adevărul care stă în spatele dublării prețului la RCA, în ultimii 2 ani, precum și ce stă în spatele așa-ziselor creșteri ale despăgubirilor pretinse a fi achitate de piața de asigurări din România.

În 2019 au avut loc un număr de 400.358 de daune RCA pentru care firmele de asigurări au achitat despăgubiri în cuantum de 3.707.052.708 lei.

În anul 2022 au avut loc un număr de 341.470 de daune RCA pentru care firmele de asigurări au achitat despăgubiri în cuantum de 2.955.405.657.

De remarcat este faptul că numărul daunelor întâmplate în 2022 este aproape similar (338.038 de daune) celor din anul 2020, când au avut loc restricții de circulație (Pandemia de COVID). Pentru întreg anul 2023, ASF nu a publicat încă rezultatele, arată transportatorii.

Două aspecte importante:

1. Tarifele plafonate la RCA nu s-au realizat la nivelul tarifelor de referință prezentate mai sus și cerute de COTAR celor din ASF în 2023, ci la nivelul de preț vândut de către firmele de asigurări de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, adică, la un nivel de preț cu mult superior tarifelor de referință.

2. În cazul transportatorilor, tarifele de comercializare ale prețului RCA practicat de către preacinstitele firme de asigurări nu sunt de 8609 lei, care reprezintă cel mai mare tarif de referință RCA publicat în acel raport de către ASF.

Majoritatea transportatorilor au avut tarife de preț umflate de către firmele de asigurări, în zeci de mii de cazuri, transportatorii au oferte și 16.000 lei pe o poliță RCA fiind încadrați imediat în categoria de “asigurat cu risc ridicat”, deși aceștia nu înregistraseră accidente și se încadrează în clasa de Bonus.

Atragem atenția instituțiilor din România că Legea RCA trebuie păstrată în actuala formă, aceasta fiind o lege foarte bună, una Europeană, o lege care în 2017 a fost acceptată de toți actorii din piață, inclusiv de UNSAR, care astăzi o vrea schimbată.

Problemele pieței RCA nu țin de legislație, ci de supravegherea defectuoasă a sistemului de asigurări din ultimii ani. ASF și ANAF ar trebui să ofere de urgență răspunsuri documentate: de ce au ajuns prețurile la RCA mai mari în România decât în Germania pentru transportatori și pentru toți românii? De ce ANAF nu a verificat nicio societate de asigurări în 30 de ani, dar Ministerul Finanțelor crește lună de lună impozitele și taxele românilor?

COTAR: ȘOFERII SUNT BATJOCORIȚI, ANGAJAȚII ASF SUNT PLĂTIȚI REGEȘTE

Așteptăm urgent măsuri clare și nu vorbe, ca în trecut, COTAR nu mai poate tolera bătaia de joc asupra românilor și mai ales a sectorului de transport și service auto, care asigură anual 20% din PIB-ul României.

„Dragi români, instituția care și-a răsplătit angajații cu 15-16 salarii pe an, având totodată cele mai mari venituri din Europa, a permis ani la rând companiilor de asigurări să își bage din ce în ce mai adânc mâna în buzunarele românilor, văzând că nu verifică nimeni. Inclusiv Uniunea Europeană a atras atenția ASF că sunt cheltuieli interne ale asiguratorilor de aprox 60%, fiind cele mai mari din UE. În țările civilizate din UE, cheltuielile asiguratorilor sunt între 15-30%, nu 60-75%, ca în România”, a declarat Vasile Ștefănescu, prețedintele COTAR.

Când despăgubirile auto reprezintă sub 28% din prețul RCA, firmele de asigurări susținând că nu pot face profit la un asemenea procent așa-zis ridicat cu despăgubirile, e clar că discutăm despre instituții capturate de către operatorii economici așa-ziși supravegheați.

Pentru o mai bună înțelegere a integrității și eticii în activitatea desfășurată de către membrii Uniunii Asigurătorilor din România (UNSAR), vă aducem la cunoștință faptul că toți cei 9 membri UNSAR care vindeau RCA au fost amendați de către Consiliul Concurenței cu amendă în cuantum de 53 MILIOANE EURO deoarece în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, societățile de asigurare nu și-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acționat concertat pe piață, ținând cont de discuțiile de a-și majora tarifele purtare în cadrul asociației.

„Să mai amintim și faptul că la loc de frunte în cadrul preacinstitei organizații UNSAR s-au aflat companii precum Astra Asigurari, Carpatica Asig și, bineînțeles, Euroins, societăți agreate în sânul UNSAR care astăzi reclamă că plătesc bani în urma falimentelor acestora. Adevărul este că banii sunt plătiți tot de Români și nu de societățile de Asigurări”, a mai declarat Vasile Ștefănescu, Președintele COTAR.

Articolul precedentAscensiune spectaculoasă la ANRE. A intrat pe post de consilier și în 2 ani a ajuns secretar general
Articolul următorRESTRUCTURARE în Ministerul Mediului. Se taie 20% din posturi, inclusiv funcții de șefi