52 de miliarde de dolari, pierderea recentă a criptovalutelor

Cu toate că mii de adepți ai curentului cripto s-au întâlnit la conferința Consensus din New-York și că predicția a fost, aproape unanimă, că va urma o creștere a capitalizării criptovalutelor, acest lucru nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, valoarea acestor instrumente a scăzut cu 52 de miliarde de dolari în perioada recentă, conform Coinmarketcap.

Dacă este să luăm ca exemplu Bitcoin, valoarea înregistrată de aceasta pe 5 mai se situa în zona a 9.600-9.700 de dolari. Astăzi, un Bitcoin se tranzacționează la doar 8.040 de dolari, ceea ce înseamnă un picaj de 17% și, conform graficului de mai jos, tendința de scădere pare să dea semne de continuare.

Graficul Bitcoin în raport cu dolarul american. Sursa: MetaTrader 5

Scăderea suferită este departe de a fi una extremă, dacă este să ne raportăm la „standardele” lumii monedelor virtuale. Ceea ce este demn de menționat este faptul că nici măcar conferința amintită nu a avut darul de a scoate cotația Bitcoin din trend-ul de scădere. Cu alte cuvinte, piața a dovedit rezistență la impulsurile de creștere scoțând astfel în evidență unul dintre argumentele adesea folosite de pesimiștii fenomenului cripto: acela că majoritatea celor care sunt dispuși să cumpere monede virtuale a cumpărat deja.

În plus, este departe de a fi clar faptul că reglementările din S.U.A. și din alte părți ale lumii (recent s-a discutat și în Europa, chiar la nivel de Bancă Centrală Europeană, despre fenomenul cripto și tehnologia blockchain) vor evolua astfel încât să reușească să atragă masiv investitorii instituționali. Mulți profesioniști de pe Wall Street au respins piața ca pe un balon speculativ, în frunte cu Jamie Dimon (CEO la JP Morgan) și Warren Buffett.

Totuși, nu există doar pesimiști: Arthur Hayes, co-fondator și CEO la BitMEX (Bitcoin Mercantile Exchange), are o previziune ascendentă pentru cotația criptovalutei estimând că aceasta va urca până la nivelul de 50.000 de dolari până la sfârșitul anului 2018.

Este aproape sigur că tensiunile din piață vor persista. Cât timp anume, nimeni nu poate ști. Cert este că, raportat la maximul istoric de peste 19.000 de dolari, atins la finele anului trecut, cotația Bitcoin a pierdut, în 5 luni, peste 58% din valoare.

Articolul precedentConcurență neloială. IMM-iștii se opun ca primarii să facă afaceri și pe persoana juridică
Articolul următorSituație inedită la Hidroelectrica. Statul se opune acordării de dividende maxime

Comments are closed.