Un litru de ulei s-a scumpit cu circa 70 de bani, de la începutul anului, ceea ce reprezintă circa 8,6%, potrivit datelor preluate din platforma Monitorul Prețurilor, instrument gestionat de către Consiliul Concurenţei.

Astfel, în luna martie, prețul mediu la uleiul de floarea soarelui la 1 litru a fost de 9,18 lei, fată de 8,45 de lei în ianuarie.

Prețul mediu la produsul ulei de floarea soarelui la sticla de 1 litru a fost calculat în urma transmiterii datelor de către retaileri, fiind utilizat prețul înregistrat la raft pentru 37 dintre mărcile prezente în magazinele de tip supermarket-hypermarket.

În perioada ianuarie 2022 – 29 martie 2022, au fost înregistrate următoarele valori ale prețului mediu lunar pentru produsul ulei de floarea soarelui la sticla de 1 litru:

content-image

Conform valorilor prezentate în tabelul de mai sus, în ultimile 3 luni, mai exact în perioada  ianuarie 2022 – martie 2022, a fost înregistrată o creștere a prețului mediu pentru ulei de floarea soarelui 1 litru, de 8,68%.

Scumpirea s-a accentuat pe fondul războiului din Ucraina

Dacă ne raportăm la creșterea procentuală de la lună la lună, din intervalul  ianuarie 2022 – martie 2022, se observă o creștere de 3,80% dacă comparăm luna ianuarie 2022 cu luna februarie 2022 și o creștere procentuală de 4,70%, dacă comparăm luna februarie 2022 cu luna martie 2022.

Potrivit analizei făcute de Monitorul Prețurilor, scumpirea uleiului poate fi pusă pe seama războiului din Ucraina şi a sancţiunilor impuse Rusiei, dar și a apropierii sărbătorilor pascale, transmite Consiliul Concurenţei.

Instituția a precizat că monitorizează cu atenție piața produselor alimentare, astfel încât companiile să nu profite și să crească prețurile nejustificat.

„Recomandăm consumatorilor utilizarea aplicației Monitorul Prețurilor pentru a se informa asupra prețurilor la produsele alimentare”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Aplicația este valabilă atât sub formă de aplicație web, cât şi ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play şi afişează preţurile pentru alimente de la principalii retaileri, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor.

Articolul precedentSURSE PSD propune vouchere pentru românii cu venituri mici. Câte persoane ar putea beneficia
Articolul următorASF: Ziua Educației Financiare, un demers binevenit atât pentru consumatori, cât și pentru piețe