Platforma americană de închirieri de locuințe în regim hotelier Airbnb a început oficial procedurile pentru a se lista la bursă.

Primul pas a fost făcut prin depunerea la Comisia americană de valori mobiliare și burse a formularului cu informații despre situația financiară și planurile de atragere de capital. Cu excepția unui anunț laconic în care au anunțat pasul făcut, oficialii companiei n-au mai oferit alte informații, potrivit The New York Times.

Demersul vine într-un moment extrem de dificil pentru Airbnb. Reducerea drastică a cererii, pe fondul pandemiei și al restricțiilor de călătorie, au făcut ca valoarea companiei să scadă cu aproximativ 16%, potrivit propriilor estimări. În aprilie, compania era evaluată la 18 miliarde de dolari, față de 31 de miliarde anul trecut.

În mai, Airbnb a concediat 1.900 de angajați, aproximativ un sfert din personal,iar unii dintre parteneri au reclamat întârzieri de plăți, suma totală a restanțelor fiind estimată la miliarde de dolari. În trimestrul 2, perioada de vârf a restricțiilor, compania a anunțat o scădere cu 67% a veniturilor, de la peste un miliard de dolari în perioada similară a annului trecut la 335 de milioane.

Proprietarii din toată lumea, care și-au închiriat locuințe în regim hotelier prin Airbnb au câștigat peste 80 de miliarde de dolari în 11 ani, potrivit estimării din septembrie 2019. 

Intenția Airbnb de a intra pe bursă marchează sfârșitul unei ere pentru startup-urile unicorn (capitalizare mai mare de 1 miliard de dolari) apărute pe fondul crizei financiare din deceniul trecut. Uber și Lyft, alți giganți ai economiei colaborative, au ales calea listării sau și-au vândut afacerile (Postmates), notează NYT.

 

Articolul precedentAlocațiile pentru copii vor fi majorate în etape
Articolul următorRitmul de scădere a cererii de birouri s-a redus în al doilea trimestru