Asociația Pro infrastructura spune că includerea sectorului de autostradă dintre Târgu Neamț și Iași în cadrul proiectelor realizat prin Parteneriat Public Privat (PPP) este inutil deoarece „toți cei 311 km ai Autostrăzii A8 sunt finanțați din fonduri europene prin POIM, o soluție mult mai ieftină și mai ușor de accesat”, se arată în comunicatul transmis presei de către asociație.

„Din păcate, PPP-ul nu reprezintă o soluţie magică pentru construcţia mai rapidă de autostrăzi. Şi în acest caz, studiile bine fundamentate sunt vitale şi este nevoie de o pregătire profesionistă a proiectelor pentru a evita blocajele în execuţia lucrărilor. Doar prin identificarea minuţioasă a riscurilor din teren partenerii privaţi (constructori, bănci, fonduri investiţii) pot fi atraşi într-un astfel de parteneriat! În caz contrar, vor participa doar companii dispuse să îşi asume riscuri imense, costurile fiind pe măsură. În plus, spre deosebire de proiectele finanţate din bani europeni, statul român trebuie să participe la investiţie cu un procent mult mai mare, iar autorităţile nu sunt în stare să finanţeze corespunzător proiectele pe fonduri comunitare”, mai precizează sursa citată.

Licitațiile pentru pregătirea celor patru proiecte, care includ studiu de fezabilitate, proiect tehnic, autorizație de construire ale Autostrăzii A7 (Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani, Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani) au fost lansate în 24 noiembrie 2016 iar în vara anului următor, în iulie și august 2017, au fost deschise ofertele pe care, însă, compania de drumuri nu le-a evaluat până acum.

Pentru Centura Bacău, contractul pentru proiectare şi execuţie a fost reziliat în aprilie 2017, însă abia în 16 decembrie 2017 a fost scos din nou la licitaţie, aflându-se acum tot în stadiul de evaluare a ofertelor, cu termen 30 mai 2018.

„În ţările din jurul nostru (Bulgaria, Ungaria, Serbia, Polonia) aceste etape se derulează în câteva săptămâni, nu luni sau ani întregi! Este evident că echipele de achiziţii şi comisiile de evaluare din CNAIR sunt incompetente, refuzând în mod inexplicabil asistenţa tehnică de la Comisia Europeană”, subliniază Asociaţia.

În ceea ce priveşte Autostrada A8, CNAIR a lansat în licitaţie revizuirea studiilor de fezabilitate realizate în 2010 pentru a le aduce la un nivel tehnic corespunzător şi pentru a obţine acordul de mediu. Însă două licitaţii au fost anulate (Ditrău-Târgu Neamţ şi Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni), iar singurul contract semnat (Târgu Mureş-Ditrău) practic nici nu a început, fiind suspendat de CNAIR (în două rânduri) şi apoi reziliat pe 19 ianuarie 2018, se arată în comunicat.

„Solicităm oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să finalizeze cu atenţie evaluarea ofertelor pentru tronsoanele Autostrăzii A7 şi să re-lanseze urgent procedurile de actualizare a studiilor de fezabilitate pentru Autostrada A8!”, precizează Asociaţia Pro Infrastructură.

Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre privind aprobarea primei liste a proiectelor strategice de investiţii ce urmează să fie implementate în parteneriat public-privat, respectiv autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov, autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, autostrada Bucureşti – Craiova – Lugoj, de la Craiova şi ramificaţie spre Calafat.

 

Articolul precedentÎn România televiziunea dă dependență. Cine nu are televizor înseamnă că nu are curent electric
Articolul următorO nouă criză amenință România. Pentru că nu se mai taie lemn, prețurile riscă să ia foc

Comments are closed.