O nouă criză amenință România. Pentru că nu se mai taie lemn, prețurile riscă să ia foc

Piața lemnului riscă un blocaj, un volum de 2 milioane de metri cubi ar putea rămâne neexploatat, fapt ce ar duce la creșterea necontrolată a prețurilor.

Asigurarea lemnelor de foc pentru populație ar putea fi periclitată, datorită aplicării articolului 59 din Codul Silvic, cu modificările ulterioare, avertizează, într-un comunicat transmis vineri, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Prin aceste modificări, regia trebuie să efectueze lucrări silvice de îngrijire a pădurilor în regie proprie, prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii, la o cota majorată, din care ar rezultă un volum exploatat de aproximativ 4,3 milioane de metri cubi din pădurile proprietatea publică a statului, aflate în administrare.

„Romsilva a pregătit alinierea la noile modificări legislative și a crescut cu 16% volumul rezultat din lucrări silvice efectuate prin mijloace proprii și cu 632% prin intermediul prestării de servicii”, se arată în comunicatul regiei.

„Cu toate acestea, volumul de lemn exploatat introdus pe piață din pădurile proprietate publică a statului, administrate de Romsilva, a scăzut în primele patru luni ale anului cu 150.000 de metri cubi față de perioada similară a anului trecut. De asemenea, volumul oferit prin licitații publice firmelor atestate în exploatări forestiere a scăzut cu 22%”, menționează documentul citat.

Până în prezent, Romsilva a organizat proceduri de achiziție publică pentru prestări de servicii pentru lucrări silvice din care ar rezultă un volum de 2,5 milioane de metri cubi, iar în urmă licitațiilor în sistemul de achiziții publice s-a reușit achiziția de servicii de exploatare pentru un volum de 1,2 milioane de metri cubi.

Oficialii regiei apreciază că „în lipsa unor măsuri legislative imediate, în pădurile proprietate publică a statului ar putea rămâne neexploatat, până la finalul anului, un volum de 2 milioane de metri cubi de lemn, cu numeroase efecte negative asupra asigurării masei lemnoase necesare pentru încălzirea populației și a industriei de prelucrare a lemnului”.

De asemenea, prin scăderea volumului de masă lemnoasă pus pe piață, pot interveni majorări de prețuri, datorită cererii mari și a ofertei scăzute.

Un alt efect negativ va fi acela că nu vor putea fi efectuate lucrările de îngrijire conform planurilor anuale prevăzute în amenajamentele silvice, ce are putea conduce la degradarea pădurilor, diminuarea speciilor valoroase în pădurile de stat, deprecierea lemnului provenit din doboraturi de vânt și extinderea bolilor și dăunătorilor în pădurile din jur.

Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de pădure proprietate publică a statului, adică 48% din totalul fondului forestier național.

Articolul precedent​Pro Infrastructura: Guvernul prezintă hărți făcute pe genunchi și autostrăzi imaginare
Articolul următorPatroni de restaurante, atenție! Fiecare client poate fi criticul care vă urcă sau vă sapă afacerea cu un ”Click”

Comments are closed.