PIB-ul UE, semne de îngrijorare. După criză, o bucurie atât de scurtă?

Oficialii europeni speră ca încetinirea ritmului de creștere economică al zonei euro din primul trimestru să submineze încrederea în economiile țărilor europene. Sunt așteptate viitorele statistici macro pentru a trage o concluzie.

Comentariile diferiților factori de decizie ai Băncii Centrale Europene au variat de la „solidă” la „robustă” și „puternică” atunci când s-au referit la performanța recentă a zonei euro. Chiar și după ce Germania, motorul economic al zonei euro, a raportat, marți, că rata de creștere a scăzut la jumătate, declarațiile nu și-au schimbat stilul triumfalist. Spre exemplu, pentru vicepreședintele BCE, Vitor Constancio, încetinirea nu este „o problemă neașteptată sau serioasă”.

 

 

Însă, primele indicii aferente celui de-al al doilea trimestru indică, cel mult, o revenire limitată. Frâna este pusă de vremea rece, multitudinea de greve (Germania si Franța, pe primele locuri la acest capitol, cu sectorul transporturilor în prim plan), constrângerile legate de capacitățile de producție și chiar apariția unui focar de gripă. Acest lucru rămâne sa fie confirmat în următoarele săptămâni, când datele macroeconomice ne vor arată dacă întreprinderile și gospodăriile își vor fi revenit, cu adevărat, din hibernare.

Toate acestea atrag o și mai mare atenție asupra viitoarei ședințe de politică monetară a Băncii Centrale Europene, ocazie cu care vor fi făcute publice noile estimări ale staff-ului BCE și ar putea oferi un indiciu esențial în privința momentului în care programul de injecții de lichidate va fi oprit.

Trebuie ținut cont și de faptul că, la nivel de cotație a monedei Euro, aceasta a consemnat un declin important în perioada recentă, paritatea euro-dolar. Euro  scăzut în ultimele zile cu aproape față de moneda americană, pănă la nivelul de 1,18 USD/EUR (cea mai mică valoare înregistrată în ultimele 5 luni).

Produsul intern brut al zonei euro a crescut cu 2,5% față de anul precedent în primul trimestru al anului 2018, sub 2,8% cât a fost valoarea eferentă în trimestrul precedent. Rata anuală de creștere a PIB-ului în zona euro a fost de 1,69%, în perioada 1995-1998, ajungând la o valoare maximă de 5% în primul trimestru al anului 1995 și atingând un nivel minim record de -5,50% în primul trimestru al anului 2009.

În același timp România a fost singura țară din UE care a înregistrat o crestere 0,0% (practic o stagnare).

 

 

Articolul precedentViceguvenatorul Băncii Angliei obligat să își ceară scuze pentru…menopauză
Articolul următorUn francez ”prăpăstios”. ASF l-a reconfirmat pe Francois Benot la șefia firmei de asigurare împortiva dezastrelor

Comments are closed.