Vremuri grele pe burse: GE, scoasă din indicele Dow Jones. BVB, la volume minime

Chiar dacă situația din piețele financiare este departe de a se fi detensionat, indicii bursieri internaționali au dat dovadă, în sesiunea curentă, de variații de mică amplitudine, investitorii preferând să nu intre agresiv nici la vânzare, nici la cumpărare. Prin inducție, nici la București nu au avut loc variații importante ale cotațiilor, dar am consemnat un fenomen îngrijorător: scăderea drastică a volumelor de tranzacționare.

Ziua de ieri este una a istoriei burisere mondiale daca nu triste cel putin cu o semnificatie aparte.  Celebra companie americana General Electric (GE), fondată de Edison, a fost scoasă din lista corporațiilor din indexul bursier Dow Jones (pe care s-a aflat în ultima sută de ani), din cauza slabelor performanțe financiare (valoarea acțiunilor a scăzut la jumătate în ultimul an!).

Pe piața locală lucrurile merg din rău în mai rău. BET a închis la 7.965 de puncte, practic fără nicio modificare față de sesiunea precedentă, în timp ce BET-NG, indicele ce ține cont de prețurile acțiunilor companiilor din sectorul energetic a crescut marginal, cu 0,29% la 664,65 puncte, pe o sesiune caracterizată de volume sensibil mai mici decât media ultimei perioade, de doar 15,6 milioane de lei, adică 3,4 milioane de euro.

„Aceste volume, de doar 3,4 milioane de euro, se făceau înainte din doar câteva tranzacții”, ne-a declarat Ciprian Bîrsan, din partea Bursei Române de Mărfuri (BRM).

Investitorii de retail nu pun presiune pe vânzare

Despre investitorii de retail, analistul consideră că: „nu sunt modificări semnificative în privința tranzacționării acestora, semn ca retail-ul are o liniaritate care s-a păstrat în ultima perioadă”. În plus, „având în vedere faptul că ne aflăm în perioada dividendelor investitorii de retail sunt prezenți în piață și urmăresc cotațiile pentru a intra din nou la cumpărare”, a completat Bîrsan, referindu-se la reinvestirea banilor obținuți din dividende înapoi în companiile care au acordat acele dividende.

„Nu cred ca retail-ul să pună presiune pe vânzare, mai degrabă e posibil ca instituționalii să-și rebalanseze portofoliile, daca n-au făcut-o deja până acum. Per ansamblu, instituționalii lipsesc acum din piață, stau deoparte, și din această cauză vedem volumele acestea extrem de mici”, a concluzionat Ciprian Bîrsan.

Dinamica din 26 iunie a constituenților indicelui BET, sursa: tradingeconomics.com

La nivel de constituenți ai indicelui BET, cel reprezentativ pentru piața locală de capital, este de menționat faptul că, de departe, cea mai bună performanță a sesiunii a fost cea a Transelectrica, cu un plus de peste 4,3%, la 20,45 lei pe acțiune. Această creștere s-a datorat modificărilor tarifelor reglementate de ANRE, în creștere de la 16,86 la 18,13 lei/MWh, adică un plus de 7,5%, cu începere de la 1 iulie 2018, conform unui comunicat al companiei postat pe site-ul Bursei de Valori București.

La nivelul piețelor vest-europene, tendința de acalmie s-a păstrat, indicele DAX30 din Germania închizând sesiunea curentă cu o scădere de 0,29%, la 12.234 puncte, CAC40 din Franța a închis fără modificări importante, la 5.281 de puncte, în timp ce FTSE100 de la Londra a reușit să pluseze cu 0,37% la 7.357 de puncte.

Articolul precedentPSD-ALDE nu renuță la numirile clientelare la conducerea companiilor de stat
Articolul următorÎn România, trei din patru tineri sub 25 de ani nu au de lucru

Comments are closed.